Instellingen

Nieuwe uitbraak Schmallenbergvirus niet onverwacht

© Wiebe Klijnstra

GRONINGEN/ECHTEN - De nieuwe uitbraak van het Schmallenbergvirus bij twee runderen komt niet onverwacht. Dat zei staatssecretaris Henk Bleker van Energie, Landbouw en Innovatie maandag na afloop van overleg met zijn Europese collega's.

Eerder op de dag werd bekend dat in Nederland het virus ook is opgedoken bij een kalf in Flevoland en in Drenthe. Tot dusver was het virus in ons land alleen aangetoond bij schapen en geiten.

De nieuwe dierziekte, die verspreid wordt via vliegen, leidt tot misvormde of dode jongen. Aangezien de draagtijd bij runderen langer is dan bij schapen en geiten, is nu pas bekend dat ook runderen besmet zijn met het virus. Voor mensen is het virus niet schadelijk.

Hoewel de uitbraak wel de sector treft, meent Bleker dat er ,,niet zo veel aan de hand is''. Hij sprak van een ,,vervelende schadepost en van een emotionele zaak'' voor de boerenbedrijven die getroffen worden. Het aantal veehouderijen in Nederland waar het virus is aangetroffen, is opgelopen tot 76 bedrijven. Een week geleden ging het nog om 65 bedrijven.

De landbouwministers hebben de Europese Commissie gevraagd om geld om
onderzoek naar een vaccin mede te financieren. Bleker zegde toe niet te
wachten op dit geld, maar al onderzoek naar de bestrijding van het virus te
betalen.