Is dit de hoogste bult met bietn van Groningen?

De hoge 'bult met bietn' van boer Jan Buseman
De hoge 'bult met bietn' van boer Jan Buseman © Steven Radersma/RTV Noord
De campagne van Cosun Beet Company is goed op gang gekomen, en dat betekent dat er op veel plaatsen op Groningse akkers suikerbieten worden klaargelegd om te worden opgehaald voor verwerking in Hoogkerk. Op een enkele plaats liggen de bieten wel heel hoog opgestapeld.
'Het is denk ik niet de dikste bult met bietn', zegt akkerbouwer Focko Buseman uit Scheemda, 'maar misschien wel de hoogste.'
Buseman heeft het over de 'bult met bietn' die zijn zoon Jan heeft verzameld aan de Zijdwende in Midwolda. Op betonnen platen ligt daar een flinke partij bieten een meter of vier hoog opgestapeld.
Bekijk hier dronebeelden van de enorme bult bieten:
De hoogste bult met bietn van Groningen?

Weinig ruimte, dus de hoogte in

'Zo'n hoge bult hebben we nog nooit gehad', zegt Jan. 'We hebben dit jaar meer bieten dan anders', verklaart hij. 'En de ruimte waarop we ze klaar leggen is niet heel groot. Vorig jaar hebben we rijplaten laten leggen om meer oppervlakte te krijgen, maar dat is nogal duur.'
Daarom besloot de akkerbouwer de hoogte in te gaan. De bieten werden gerooid door een loonwerker, die ze ook naar de verzamelplaats bracht. Daar heeft Buseman ze met een verreiker hoog opgestapeld. 'Hoeveel bieten het zijn? Ik hoop toch wel ongeveer 2500 ton', zegt hij.
Waarschijnlijk worden de bieten dit weekend al opgehaald door suikerproducent Cosun.