Otter kraakt beverburcht

KROPSWOLDE - De bevers in het Zuidlaardermeer hebben een opvallende nieuwe buurman gekregen. Een otter heeft zich in een oude beverburcht genesteld.
Het dier werd vastgelegd door camera's van Stichting Groninger Landschap, die bij de burcht zijn opgesteld. De burcht werd al een tijdje niet meer bewoond door de bevers. Zij leven in een andere burcht naast de 'gekraakte' burcht.
In tegenstelling tot bevers zijn otters geen holenbouwers. Het exemplaar in het Zuidlaardermeergebied was waarschijnlijk op zoek naar een onderkomen voor de winter. Waarschijnlijk gaat het om een mannetje, maar dat moet nog worden bevestigd door dna-onderzoek van de aangetroffen uitwerpselen. Het Groninger Landschap hoopt dat de otter een partner vindt en zich daarmee definitief vestigt in het Zuidlaardermeergebied. Voor zover bekend, leven nergens anders in Nederland otters en bevers zo dicht bij elkaar.
Bevers en otters zijn zeldzame dieren. Ze waren in ons land uitgestorven, maar speciale fok- en uitzetprogramma's moeten voor nieuwe populaties zorgen. Otters en bevers zijn geen natuurlijke concurrenten van elkaar en verdragen elkaar goed.