Ter Apel zit bijna aan taks, maar voor nu genoeg plek

Het aanmeldcentrum in Ter Apel
Het aanmeldcentrum in Ter Apel © ANP
Alle asielzoekers die zich vrijdag in Ter Apel melden krijgen onderdak. Ook zaterdag zijn er naar verwachting genoeg plekken vrij om iedereen die binnenkomt een bed te bieden.
De asielopvang in Ter Apel zit op 100 mensen na vol. In totaal is er plek voor 2000 asielzoekers in het aanmeldcentrum, momenteel zijn er 1900 plekken bezet. Het COA, verantwoordelijk voor de asielzoekersopvang, zei eerder op de dag al te verwachten hen allemaal een bed en onderdak te kunnen beiden. De woordvoerder laat weten dat er zaterdag ook genoeg plekken zijn.
Vrijdagochtend was het nog allerminst zeker of dat goed zou komen. De instroom van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV'ers) is op dit moment erg hoog. Hoe dat kan, is een raadsel, zo vertelt een manager die betrokken is bij de opvang van deze jongeren. 'Het water staat ons aan de lippen.'

Meer plek in Arnhem en Zwolle

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (asielzaken) heeft gemeenten vrijdag met spoed opgeroepen om meer plaatsen te realiseren voor asielzoekers. Hij vroeg om 200 extra plaatsen voor volwassen asielzoekers en 250 voor minderjarigen. Arnhem heeft aangegeven per direct plaats te maken voor de volwassen asielzoekers. Twee schepen komen in die stad te liggen waar de extra vluchtelingen onderdak krijgen. In totaal vangt de Rijnstad nu 2900 vluchtelingen op. Zwolle maakt plek voor 60 asielzoekers.

Spreidingswet in de maak

Van der Burg doet al tijden pogingen om asielzoekers makkelijker over Nederland te verdelen. Hiervoor is een zogenaamde spreidingswet in de maak. De Tweede Kamer behandelt die wet volgende week. Als die wet erdoor komt, heeft Van der Burg meer macht in handen om druk uit te oefenen op gemeenten om asielzoekers op te nemen.
De provincie Groningen heeft eerder een voorschot genomen op die wet. Hier zijn afspraken gemaakt met het Rijk over de opvang van vluchtelingen. Die afspraken gaan vooral om aantallen vluchtelingen die hier plek krijgen. Daar houden de gemeenten nu aan vast.