Verbanneling redt FC Groningen in laatste seconden van puntverlies in Helmond

Liam van Gelderen is in extase na zijn winnende doelpunt in blessuretijd
Liam van Gelderen is in extase na zijn winnende doelpunt in blessuretijd © Jan Westman
FC Groningen heeft zich op bezoek bij Helmond Sport na een ware apotheose gekroond als winnaar. ‘Verbanneling’ Liam van Gelderen ontpopte zich als de grote held van de Trots van het Noorden: 1-2.
Helmond Sport is geen hoogvlieger in de Keuken Kampioen Divisie. In de laatste vijf seizoenen eindigden de Kattenmeppers maar liefst driemaal als laatste in de competitie. Voorafgaand aan het treffen met de Groningers had Helmond zeven punten uit zes duels; drie stuks minder dan FC Groningen. 
Het treffen tussen Helmond Sport en FC Groningen liet nog even op zich wachten. Supportersbussen van FC Groningen wisten niet op tijd het stadion te bereiken. De organisatie besloot om de aftrap met een kwartier uit te stellen, waardoor ook de uitsupporters aanwezig konden zijn.

Grote kansen voor Van Veen

FC Groningen kwam goed uit de startblokken en kreeg meerdere kansen om de score te openen. Spits Kevin van Veen had in het eerste bedrijf misschien wel twee keer moeten scoren. Na tien minuten spelen stond de oud-Helmond-spits oog in oog met doelman Wouter van der Steen. De spits was zelfzuchtig, waar de bal afgeven waarschijnlijk tot een doelpunt had geleid. 
Even later kreeg de routinier wederom een kans om zijn ploeg op voorsprong te zetten. De spits durfde niet te schieten met zijn linkerbeen, waarna hij besloot naar binnen te dribbelen. Hij liep zichzelf vast en kwam uiteindelijk niet verder dan een rollertje. 
Ook jeugdexponent Fofin Turay kreeg een prima mogelijkheid om de ban te breken, maar hij zag zijn schot geblokt worden. De jongeling, die de voorkeur genoot boven nieuwkomer Noam Emeran, kende sowieso een ongelukkige avond. Na een half uur spelen moest hij trekkebenend naar de kant. Ook Emeran, die hem verving, haalde het einde van de wedstrijd niet. De Fransman bleef na rust geblesseerd achter in de kleedkamer. 

Foutenfestival

Halverwege het eerste bedrijf werd FC Groningen slordiger en slordiger. Voorin wisten de mannen van Lukkien weinig klaar te spelen en achterin kreeg Helmond kans op kans. Waar de Groningers ongelukkig waren in de afronding, ontbrak het in het eigen strafschopgebied niet aan de nodige portie geluk. Helmondaanvallers maaiden vanuit kansrijke positie over de bal, vergaten de bal of waren te slordig in de eindpass. 
Na rust was het de thuisploeg die de dienst uitmaakte. FC Groningen wist werkelijk niets in te brengen tegen de laagvlieger, die kansen kreeg om op voorsprong te komen. Aanvaller Joseph Amuza was na een uur spelen heel dichtbij. De Helmondspeler passeerde doelman Michael Verrips, maar zag dat Radinio Balker zijn inzet van de lijn haalde. Slechts twee minuten later was het bijna raak aan de andere kant van het veld. Van Veen stond oog in oog met Van der Steen, maar schoot recht op de doelman. 

Van Bergen doet het

In de zeventigste minuut was het dan eindelijk raak voor de Groningers. Jeugdspeler Thom van Bergen, die in de ploeg was gekomen voor Paulos Abraham, zorgde voor de verlossing. De jeugdspeler debuteerde eind vorig seizoen in het eerste van de Groningers, maar was nog niet tot een doelpunt gekomen.
In Helmond was het dan eindelijk raak voor de 19-jarige aanvaller uit Haren. Uit een hoekschop van Daleho Irandust wist hij FC Groningen met een slimme voetbeweging op voorsprong te brengen. 
Maar de feestvreugde was van korte duur. De openingstreffer werd uitbundig gevierd bij het Groninger uitvak. Een beker bier van een FC-supporter belandde in het feestgedruis op het veld, waarna scheidsrechter Hensgens alle spelers naar binnen dirigeerde. Na een onderbreking van een kwartier kon het duel weer worden hervat.

Bizarre apotheose

In de slotminuten leek het dan toch nog mis te gaan voor de FC. Helmond gooide de bal voor de pot. Een voorzet vloog over doelman Verrips heen en kwam tegen de paal. De bal lag klaar om binnen te schieten. Verdediger Marco Rente haalde zijn directe tegenstander neer. Het betekende een rode kaart voor de Duitser en een strafschop voor Helmond. Spits Martijn Kaars bleef koel en schoot hard en hoog binnen: 1-1.
Nog vier minuten blessuretijd gaf de vierde official aan. FC Groningen speelde alles of niets. Het werd alles. Invaller Liam van Gelderen schoot in de dying seconds de winnende treffer tegen de touwen. De bal belandde na een scrimmage voor zijn voeten. De verdediger hoefde geen seconde na te denken en haalde de trekker over: 1-2. Scheidsrechter Hensgens floot meteen het laatste fluitsignaal.
Het was uitgerekend van Gelderen die zijn ploeg een enorme dienst bewees. De verdediger was door trainer Lukkien verbannen naar het tweede elftal, nadat hij wegens disciplinaire redenen niet meer bij het eerste elftal welkom was. Na een goed gesprek besloot de hoofdtrainer om Van Gelderen deze week weer welkom te heten. De Veendammer had geen betere beslissing kunnen nemen.

Volgende duel

Door de winst in Helmond staat FC Groningen momenteel op de derde plaats in de Keuken Kampioen Divisie. Het gat met koploper Roda JC bedraagt vijf punten.
Volgende week vrijdag neemt FC Groningen het in eigen huis op tegen FC Den Bosch. Ook dit duel is live te volgen via de kanalen van RTV Noord.