Fremantle Highway komt vanuit Eemshaven aan in haven van Rotterdam

De Fremantle Highway in de haven van Rotterdam
De Fremantle Highway in de haven van Rotterdam © ANP
De Fremantle Highway is zaterdagochtend in Rotterdam aangekomen, bijna twee maanden nadat op het vrachtschip brand uitbrak. Het schip vertrok donderdagmiddag uit de Eemshaven, waar het sinds begin augustus lag.
De Fremantle Highway is rond 08.00 uur aangekomen in de Rotterdamse haven en vervolgens naar Damen Shiprepair gebracht, waar hij gedeeltelijk ontmanteld wordt.
Bij Damen worden ook opruimwerkzaamheden en inspecties uitgevoerd. Het bedrijf verwacht dat de werkzaamheden zo'n vier tot vijf maanden in beslag zullen nemen. Wat er daarna met het schip gebeurt, is nog onduidelijk.

Auto's in Eemshaven van boord gehaald

In de nacht van dinsdag 25 op woensdag 26 juli brak op het schip brand uit, toen het op volle zee ten noorden van Ameland lag. Er viel een dode en meerdere mensen raakten gewond. De Fremantle vervoerde op het moment van de brand ruim 3700 auto's, waaronder bijna vijfhonderd elektrische.
Een beschadigde wagen uit de Fremantle Highway
Een beschadigde wagen uit de Fremantle Highway © ProNews

Havendirecteur opgelucht: 'Stel dat-ie was gezonken'

Op 3 augustus werd het schip naar de Eemshaven gesleept. Daar werd driekwart van de lading van het schip gehaald. Directeur Cas König van Groningen Seaports zei donderdag, voor het vertrek van het schip, opgelucht te zijn.
'Stel je voor dat het schip in de haven, of de havenmond was gezonken. Dan zou de gasvoorziening van Nederland, via de lng-schepen in de haven, ook direct in de problemen zijn gekomen. Ik heb best wel wat verontruste telefoontjes gehad toen duidelijk werd dat het schip naar ons kwam.'