Instellingen

Jonge zeearend overwintert in Zuidlaardermeergebied

De zeearend, nog in het Lauwersmeergebied
© Boswachter Jan Willems

ZUIDLAARDERMEER - De zeearend, die sinds half december in de Zuidlaardermeerpolders verblijft, is het mannetje dat afgelopen jaar geboren is in het Lauwersmeergebied.

Vogelaars van Avifauna Groningen volgden de vogel al geruime tijd. Jan Willems, boswachter van Staatsbosbeheer in het Lauwersmeergebied, heeft de foto’s die de vogelaars hem toestuurden, bestudeerd en bevestigd dat het inderdaad om 'zijn' jong gaat.

Op de foto’s is duidelijk te zien dat de arend aan beide poten een ring draagt in dezelfde kleurcombinatie als de vogel die vorig jaar in de omgeving van het Lauwersmeer werd geboren. Vorige week kreeg de vogel gezelschap van een volwassen zeearend. De twee lijken het goed met elkaar te kunnen vinden. Gezien het grote leeftijdsverschil is paarvorming echter uitgesloten.

Of de zeearend, die inmiddels al zes weken in het gebied verblijft, een blijvertje in de Zuidlaardermeerpolders is, moet worden afgewacht. Het gebied wordt, zeker in de zomermaanden, veel bezocht door dagjesmensen. De kans is aanwezig dat die drukte de zeearend teveel wordt.