Politie waarschuwt voor vals geld

HOOGEZAND - De politie waarschuwt ondernemers voor personen die betalen met valse biljetten van 50 euro. Recentelijk zijn er bij de politie ongeveer tien meldingen binnengekomen uit Hoogezand en omgeving, en één uit Groningen.
De afgelopen weken zijn vijf jongeren betrapt op het uitgeven van de valse biljetten. In veel gevallen kopen ze een goedkoop product, zodat ze echte biljetten als wisselgeld krijgen. Het Openbaar Ministerie heeft nog niet besloten of ze voor de rechter moeten verschijnen.
De meldingen komen vooral van ondernemers die in een branche zitten waarbij het afrekenen snel gebeurt, zoals in drukke horecagelegenheden. Ook vindt het betalen met de valse biljetten plaats bij winkels waar het op dat moment druk aan de kassa is. De maker of makers van de nepbiljetten zijn onbekend.
De valse biljetten zijn van een andere papiersoort dan de echte biljetten. Het zilverachtige icoontje -een van de echtheidskenmerken op een echt biljet- is bij het valse biljet te duidelijk aanwezig. Ook zijn de serienummers bij de nepbiljetten te fel van kleur.