Dromen van Wimbledon: jeugdtennissers Tigo (15) en Stian (14) stelen de show in Veendam

Tigo Nieland (links) en Stian van der Werf (midden) tijdens het dubbelspel in Veendam
Tigo Nieland (links) en Stian van der Werf (midden) tijdens het dubbelspel in Veendam © Patricia Nieland-Kampen
Veendam mag dit weekend met recht een noordelijk tenniswalhalla worden genoemd. 192 tennissers van allerlei leeftijden slaan er een balletje tijdens het Verkley Veendam Open tennistoernooi, maar het zijn vooral Tigo Nieland (15) en Stian van der Werf (14) die de aandacht op zich vestigen.
De tennistalenten namen het zaterdag in de heren dubbel 5 op tegen het ene na het andere volwassen duo, dat de meerdere in de 14- en 15-jarige jongens moest erkennen. Uiteindelijk gaan de tennistalenten met de eerste prijs aan de haal.
'Ze hebben altijd jeugdtoernooien gespeeld in de Randstad, maar soms worden tennistoernooien ook opengesteld voor 15-jarigen, zoals nu in Veendam', weet Tigo's moeder Patricia Nieland-Kampen. Omdat Stian dit jaar ook vijftien wordt, mag hij ook meedoen.

Nadrukkelijk op de kaart

Trots kijkt ze langs de baan van Tennis- en Padelclub Veendam hoe Tigo en Stian het ervan afbrengen. De prestaties in de heren dubbel verraden het antwoord al een beetje, want de tennistalenten zetten zich nadrukkelijk op de kaart in de Parkstad. 'Twee tegenstanders van Tigo en Stian zeiden dat als ze nog beter worden in het oplopen bij het net, ze bijna niet weten hoe ze zijn te verslaan. Een prachtig compliment', vindt Nieland-Kampen.
Tigo Nieland (15) en Stian van der Werf (14)
Tigo Nieland (15) en Stian van der Werf (14) © Patricia Nijland-Kampen
Ook in het enkelspel staan de twee op het tennistoernooi hun mannetje tussen de volwassen tennissers. Sterker nog, de tennismaatjes moesten het daarin zelfs tegen elkaar opnemen. Tigo blijkt iets slagvaardiger. Zondagmiddag speelde hij de finale, die met 6-4, 6-4 verloren ging.

Groningen valt buiten de boot

Wie een beetje thuis is in de tenniswereld, weet dat Groningen zelden grote talenten voortbrengt. Noord-Nederland valt nagenoeg buiten de boot als je kijkt naar alle toptennissers die ons land heeft gekend. Volgens Nieland-Kampen heeft dat onder meer te maken met het hogere niveau waarop bijvoorbeeld in de Randstad jeugdtennistoernooien zijn. Niveau 5 is voor Groningse begrippen al heel behoorlijk, zegt ze. Bij een speelsterkte van één tot drie spreek je van een zeer gevorderd niveau.
Tigo weet z'n hoofd altijd koel te houden, heeft een dubbele backhand en hij blijft maar gaan
Moeder Patricia Nieland-Kampen
'Tigo komt in ieder geval uit een echt tennisgezin', lacht zijn moeder, die ook nog met enige regelmaat een balletje slaat, net als Tigo's vader en zijn 76-jarige opa. 'Maar wij kunnen hem niet meer bijbenen, hij steekt er hier met kop en schouders bovenuit. Hij weet z'n hoofd altijd koel te houden, heeft een dubbele backhand en hij blijft maar gaan', omschrijft ze.

Rafa Nadal Academy

Wie weet komen we de namen van Tigo en Stian de komende jaren wél vaker tegen in de tennisannalen. De 15-jarige tennisser uit Hoogezand zit op de Topsport Talentschool in Groningen en hoopt van daaruit op misschien wel een tenniscarrière. Eind november reist hij met een aantal leeftijdsgenoten en drie begeleiders af naar Mallorca om een week te tennissen op de Rafa Nadal Academy.
'Tigo wil heel graag ooit nog eens op Wimbledon staan', zegt z'n moeder over de grootste sportdroom van haar zoon. 'En dromen mag toch?', vindt ze. Maar voor nu moeten hij en Stian het nog doen met de toernooien zoals in Veendam. 'Ze leren ontzettend veel van spelen tegen volwassenen, zowel tactisch als qua gedrag. Want voor volwassen tennissers is het ook niet leuk als er een chagrijnig kind tegenover je staat. Ach, ze hebben er in ieder geval volop plezier in. En dat is eigenlijk het allerbelangrijkste.'