Lopend Vuur: Stop maar met betaald voetbal in Nederland

Vuurwerk op de tribunes tijdens Ajax-Feyenoord
Vuurwerk op de tribunes tijdens Ajax-Feyenoord © Peter Lous/Orange Pictures
Opnieuw werd een wedstrijd in het betaald voetbal stilgelegd. Supporters van Ajax gooiden meerdere malen vuurwerk op het veld, waarna de wedstrijd werd gestaakt. Na afloop braken rond de Amsterdam Arena rellen uit. Het is niet de eerste keer in de laatste jaren dat het mis gaat rond voetbalclubs. Ook FC Groningen kan daarover meepraten.
Een van de beste voetballers die Nederland gehad heeft, Marco van Basten, sprak zich zondagavond ook uit over de kwestie. Bij Ziggo Sport zei hij zo moedeloos te worden van het supportersgedoe dat hij geen andere optie ziet dan het betaald voetbal tijdelijk stil te leggen.
'Of ik de oplossing heb? Nee, die heb ik niet. Je zou bijna zeggen: stop maar met betaald voetbal in Nederland. Stop er maar mee. Ja, dat meen ik, want het is elke keer wel wat. Dit was een bewuste actie. Dit doen mensen moedwillig. Ze hebben daar een doel bij. Nu is de wedstrijd gestaakt, de belangrijkste die er is in Nederland, en nu? Het hoort gewoon niet. Als we ons niet normaal kunnen gedragen in de stadions moeten we er misschien maar gewoon mee stoppen. Het kan blijkbaar gewoon niet. Nee, lege stadions is geen optie, dat heeft niks met voetbal te maken hebben we tijdens de coronaperiode gezien', zei Van Basten.
Daarnaast vindt Van Basten het de hoogste tijd dat de politiek nu echt werk maakt van het geweld in en rond voetbalstadions. 'Als het dan zo belangrijk is, dan moet de politiek er echt een zaak van maken. Het houdt een keer op joh, dit kan toch niet meer? Het is allemaal waanzin. Hier moet je niet meer moeilijk over doen', aldus Van Basten. 'Je moet deze wedstrijd ook niet meer uit gaan spelen. Dit moet gewoon 0-3 voor Feyenoord worden, al zullen zij zeggen dat ze er nog een paar hadden kunnen maken. Ook prima, dan maak je er 0-5 van.'
Hoe kijk jij hier naar? Ons Lopend Vuur:

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Historisch besef

'Geschiedenis hoort onderdeel te zijn van de eindtoets op de basisschool' was vrijdag ons Lopend Vuur. Van de 2130 stemmers was 81 procent het daarmee eens, 19 procent oneens.