Faculteit Rechtsgeleerdheid van de RUG moet banen schrappen

Het Academiegebouw van de RUG
Het Academiegebouw van de RUG © Martijn Klungel/RTV Noord
De faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) dreigt in de financiële problemen te komen. De komende jaren worden daarom 45 voltijdsbanen geschrapt.
Het afgelopen jaar maakte de opleiding nog ruim een miljoen euro winst. Dit jaar stevent de faculteit af op een tekort van twee miljoen euro. In 2027 loopt dat op naar negen miljoen euro, is de verwachting.

'Fikse tegenvallers'

Volgens rector Wilbert Kolkman van de faculteit is het tekort ontstaan door 'een aantal fikse tegenvallers'. Zo komt er minder geld vanuit Den Haag.
'En ook centraal vanuit de universiteit in Groningen krijgen we kleinere bedragen toegestopt, dat maakt dat we flink onder nul uitkomen', zegt Kolkman.

Schrappen van vakken een optie

Minder studenten en oplopende personeelskosten dragen bij aan het oplopende tekort. 'De oplossing is tweeledig: meer inkomsten genereren, onder andere door onderzoeksprojecten. Aan de andere kant ook knippen in de uitgaven. En dat zal op het gebied van personeel zijn, maar ook op het gebied van vakken die je aanbiedt.'
Kolkman doelt daarbij op het mogelijk schrappen van bepaalde vakken, of het samenvoegen daarvan.

RUG moet inkrimpen

Vorige week werd bekend dat de Rijksuniversiteit Groningen de komende jaren zal krimpen. De verwachting is dat er minder studenten naar Groningen zullen komen en dat daarmee dus ook de inkomsten zullen teruglopen.