'Geld voor dierenpark is verboden staatssteun'

EMMEN - Volgens professor Bart Hessel van de Universiteit Utrecht, is het geld dat Emmen in het nieuwe dierenpark Emmen steekt verboden staatssteun. Hessel zei dat onlangs in het VPRO-programma Argos op Radio 1.
De 65 miljoen euro verplaatsingssubsidie die de gemeente in het dierenpark steekt zou verboden staatssteun zijn, omdat de verhuizing van de dierentuin niet gedwongen is. Mocht er een klacht binnenkomen bij de Europese Commissie, dan moet de gemeente Emmen aantonen dat er géén sprake is van oneerlijke concurrentie met dierenparken in andere lidstaten. Dat wordt volgens de professor lastig, omdat het nieuwe dierenpark veel Duitsers wil trekken.
Tot nu toe bestrijdt de gemeente Emmen dat er sprake is van staatssteun. De gemeente heeft dat een Zwols notariskantoor vorig jaar laten uitzoeken, na vragen uit de raad. Dat kantoor zegt in een advies aan B en W van Emmen: "dat het niet uitgesloten is dat de Europese Commissie de financiële ondersteuning verenigbaar acht met de regelgeving."