36.000 volwassenen krijgen extra geld voor bevingsleed, ook kinderen krijgen vergoeding

Vanaf volgende week ontvangen 36.000 inwoners van het aardbevingsgebied extra geld van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Het gaat om bewoners die een vergoeding hebben gekregen voor immateriële schade, of deze vergoeding in het verleden hebben aangevraagd. Ze kunnen rekenen op een bedrag tussen de 1.500 en 5.000 euro per persoon.
Daarmee gaat in totaal ruim 45 miljoen euro naar inwoners van het aardbevingsgebied.
Vergoeding voor psychisch leed
Eerder dit jaar kondigde het schadeloket al aan de regeling voor immateriële schade te verruimen. Het is een vergoeding voor alle leed, stress en verdriet door de gevolgen van de gaswinning, ook wel smartengeld genoemd. Kortom: geen vergoeding voor scheuren, maar voor mensen.
De regeling kent vaste bedragen. Bewoners krijgen 1.500, 3.000 of 5.000 euro per persoon. Hoe meer schade een inwoner heeft gehad of hoe langer een inwoner heeft moeten wachten op een besluit, hoe meer geld die krijgt.
Wat gaat er veranderen?
Het schadeloket gaat de vergoedingen binnen een huishouden nu gelijktrekken. Kreeg jij bijvoorbeeld 3.000 euro, maar jouw man 5.000 euro, dan heb je nu ook recht op 5.000 euro. Het extra geld wordt ergens de komende weken overgemaakt.
Ook krijgen bewoners die te maken hebben met de versterking, automatisch de hoogste vergoeding. Als jouw huis als onveilig is beoordeeld en moet worden versterkt of gesloopt, krijg je 5.000 euro. Ook als er relatief weinig maatregelen nodig zijn, krijg je dit bedrag.
De verruiming is een reactie op het kritische rapport van de parlementaire enquêtecommissie. Die concludeerde dat de gevolgen van de gaswinning voor Groningers rampzalig zijn. De schade-afhandeling - ook die van immateriële schade dus - moet volgens de commissie milder, makkelijker en menselijker.
'Je leven staat stil'
Eén van de 36.000 inwoners die extra geld krijgt, is Harnold Pomp. Hij woont in de Zandplatenbuurt in Delfzijl. Een aantal jaren geleden kreeg hij te horen dat zijn huis niet bestand zou zijn tegen zware bevingen. Maar daarna bleef het jaren onduidelijk wat er met zijn huurwoning zou gebeuren.

'Het zet je leven stil. Stel, je wil de muren verven of een andere vloer leggen. Dat soort dingen doe je niet, want je weet niet of je huis er over een paar jaar nog staat. De woningbouw doet ook geen groot onderhoud meer. Dat heeft effect op jou als mens; je zit continue in onzekerheid', zegt Pomp.
Inmiddels is duidelijk geworden dat zijn huis gesloopt wordt. Hij verhuist volgend jaar met zijn vrouw en dochter naar nieuwbouw in het centrum van de havenstad. Hij en zijn vrouw kregen al een immateriële schadevergoeding van 3.000 euro vanwege bevingsschade. Doordat ze nu in de versterking zitten, hebben ze recht op de hoogste vergoeding en krijgen ze beiden 2.000 euro extra.
'Laten we eerlijk zijn: daar zijn we heel blij mee', zegt Pomp. 'We verhuizen naar een nieuwbouwwoning. Dan moet je investeren in meubels, een inductiekookplaat. Die zaken zijn enorm duur geworden door de inflatie. Dan helpt zo'n extraatje daar gewoon bij.'

Bewoners hoeven niets te doen
Het IMG laat weten dat circa 21.000 inwoners zoals Harnold Pomp nu een hogere vergoeding krijgen. Daarnaast krijgen 15.000 inwoners die eerst buiten de boot vielen, nu wel een vergoeding, bijvoorbeeld omdat hun huis versterkt of gesloopt moet worden.
Inwoners hoeven volgens het IMG niets te doen. De komende weken krijgen ze een brief in de bus waarin staat of ze een extra vergoeding krijgen. Het schadeloket krijgt elke twee weken een update van de lijst van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) om te zien welke bewoners in de versterkingsoperatie zitten.
Alleen bewoners die een aanvraag voor een immateriële schadevergoeding hebben gedaan, komen nu in aanmerking voor extra geld. Als jij bijvoorbeeld een aanvraag hebt gedaan, maar jouw man nog niet, krijgt hij nu nog niks. Vanaf december kunnen inwoners een nieuwe aanvraag indienen. Het IMG wil eerst de grote 'herstelactie' uitvoeren.

Ook vergoeding voor kinderen en jongeren
Vanaf 23 oktober kunnen ook kinderen en jongeren tot en met 17 jaar een vergoeding voor immateriële schade krijgen. Ouders of verzorgers kunnen dit aanvragen. Kinderen en jongeren krijgen net zoveel als volwassenen. Als ouders bijvoorbeeld 5.000 euro per persoon kregen, krijgt het kind dit ook.
De vergoeding kan aangevraagd worden voor kinderen vanaf een halfjaar oud. Ouders hoeven geen vragenlijst in te vullen, omdat kinderen dus net zoveel krijgen als hun ouders.
De ouders of verzorgers bepalen op welke rekening het geld wordt gestort. Dat kan op de rekening van het kind, maar ook op de rekening van de ouders. Het IMG doet een 'moreel appèl' op de ouders om het geld ten goede te laten komen aan het kind. Ouders of verzorgers van kinderen die in aanmerking komen voor een vergoeding, krijgen halverwege oktober bericht van het IMG.

Geld voor later
Harnold Pomp en zijn vrouw hebben een 11-jarige dochter. Ook voor haar kunnen ze dus volgende maand een vergoeding aanvragen. 'Het is uiteindelijk aan haar wat ze met het geld gaat doen. Ooit gaat ze het huis uit. Dan is dit een mooi extraatje om ergens een plek te vinden waar ze zich thuis voelt.'