NEG Westerbroek, voormalige PPG, failliet verklaard (update)

Gebouw van NEG Fiber Glass
Gebouw van NEG Fiber Glass © RTV Noord
Glasvezelfabrikant NEG, het voormalige PPG, is vandaag failliet verklaard. Door het faillissement verliezen mogelijk honderden mensen hun baan. Volgens curator Jeroen Reiziger draaide het bedrijf een verlies van ruim een miljoen euro per maand. Het Japanse moederbedrijf zou hebben besloten de verliezen niet langer te willen opvangen.
Als een doorstart of overname binnen zes weken niet van de grond komt, dreigen zo'n driehonderd mensen hun baan te verliezen. Het bedrijf in Westerbroek produceert glasvezel voor de auto-industrie. Door de milde recessie heeft de auto-industrie het momenteel zwaar, waardoor de vraag naar de producten van NEG is teruggelopen. Na de coronacrisis bleef NEG met grote voorraden zitten, terwijl de vraag terugliep.
De problemen van NEG spelen al langer. Bij het uitbreken van de coronacrisis nam de vraag naar producten af, waardoor NEG besloot één van de ovens van het bedrijf uit te schakelen. Daardoor verloren 142 mensen hun baan.

Hoge energieprijzen

Directeur Teun Bakker gaf eerder dit jaar nog aan hoopvol te zijn over de toekomst van het bedrijf. Het schrappen van de 25 banen in augustus dit jaar, wilde hij geen reorganisatie noemen: ‘Het bedrijf ademt mee met de markt en daarvoor hebben we een flexibele schil.’
Volgens Bakker is het bedrijf mede in de problemen gekomen door de hoge energieprijzen in Europa: ‘Waardoor we terrein verliezen op concurrenten buiten Europa, die goedkoper kunnen produceren.’ Na jaren van verlies, wist het bedrijf in 2021 een positief resultaat te boeken van 5,3 miljoen euro.

Miljoen euro verlies per maand

NEG is onderdeel van Japanse concern Nippon Electric Glass. Directeur Bakker gaf in augustus nog aan dat het hoofdkantoor in Japan grote plannen had voor de langere termijn. Daarbij zou de vestiging in Westerbroek een belangrijke rol krijgen. Zover is het dus niet meer gekomen.
Curator Reiziger laat in een eerste reactie weten dat het Japanse moederbedrijf heeft besloten de verliezen van NEG Westerbroek niet langer voor haar rekening te willen nemen. Het zou daarbij gaan om bedragen van ruim een miljoen euro per maand. De fabriek in Westerbroek blijft voorlopig doordraaien. Bij NEG werken op dit moment nog zo'n driehonderd mensen, waarvan vijftig uitzendkrachten.