Rechtbank trekt twee dagen uit voor behandeling dodelijke schietpartij in Stad

De Haddingestraat was afgesloten tijdens een reconstructie van de gebeurtenissen (archief)
De Haddingestraat was afgesloten tijdens een reconstructie van de gebeurtenissen (archief) © ProNews
De 25-jarige Jarich M. uit Groningen staat woensdag en donderdag terecht voor een dodelijke schietpartij in de Haddingestraat in Groningen. Op 9 juli 2022 werd de 48-jarige André Tromp uit Leeuwarden in zijn buik geschoten. Tromp overleed kort daarna. Twee vrienden van hem raakten lichtgewond. M. wordt doodslag en poging tot doodslag verweten.
Ongeveer vijftien mannen waren op die bewuste zaterdag vanuit Friesland naar Groningen gereisd voor een vrijgezellenfeest. Bij een café in de rosse buurt in Stad raakten zij in conflict met de Groninger. Tijdens een eerdere inleidende zitting zei M. dat hij werd belaagd door de Friezen. Het was noodweer, zei zijn advocaat Kamil Karakaya.

Wapen

M. zou even weg zijn gegaan en teruggekomen met een wapen. Dat wapen zou hij uit zijn auto hebben gepakt. Maar volgens enkele getuigen pakte de man het wapen van de grond. Het schietincident is op camerabeeld vastgelegd. In elk geval schoot M. vijf keer van dichtbij op de groep mannen. M. werd naar eigen zeggen racistisch bejegend en bekogeld met flessen.

Pieter Baan Centrum

M. is onderzocht op stoornissen in het Pieter Baan Centrum. Daar wilde hij aanvankelijk niet aan meewerken: M. wilde liever in zijn cel worden onderzocht. Later werkte hij toch mee. Volgens zijn advocaat zijn er geen zaken vastgesteld die van invloed zijn geweest tijdens de dodelijke schietpartij.