Annemarie Heite op lijst NSC van Omtzigt: 'Wil graag opkomen voor het Noorden' (update)

Annemarie Heite in de Enquetezaal van de Tweede Kamer
Annemarie Heite in de Enquetezaal van de Tweede Kamer © ANP
Annemarie Heite uit Bedum, een van de boegbeelden van de strijd tegen de gevolgen van de gaswinning in onze provincie, staat op de lijst van Nieuw Sociaal Contract (NSC), de nieuwe partij van Pieter Omtzigt. Ze staat op de 22e plek. De partij gaat in heel Nederland meedoen met de Tweede Kamerverkiezingen. Dat heeft Omtzigt gezegd bij de presentatie van zijn kandidatenlijst.
Omtzigt twijfelde eerst of hij in alle kieskringen in Nederland zou meedoen. Hij vreesde dat hij niet voldoende geschikte kandidaten zou kunnen vinden. Maar de belangstelling voor een plekje op de lijst was groot. Er kwamen meer dan 2.400 brieven binnen, meldt de NOS.
Heite meldt op X dat ze 'heel erg trots' is dat ze op de kandidatenlijst van NSC staat. 'Wil graag opkomen voor het Noorden en zal alles doen wat in mijn vermogen ligt om het vertrouwen tussen overheid en burger te herstellen!'

NCG

Sinds vorig jaar is Heite als HR-manager werkzaam bij de Nationaal Coördinator Groningen (NCG), de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor de versterkingsoperatie in Groningen. Ze was in het verleden vier jaar fractievoorzitter van Gemeentebelangen in de voormalige gemeente Bedum. In 2019 stelde ze zich verkiesbaar als lid van de Eerste Kamer. Ze sloot zich aan bij 'Code Oranje', maar die partij kwam er niet in.
Ze voerde jarenlang strijd tegen instanties om ervoor te zorgen dat schade aan de boerderij waar zij met haar gezin woonde vergoed zou worden. Deze was beschadigd door aardbevingen. Uiteindelijk lukte het en kreeg het gezin een nieuwe woning. Over die strijd werd de bekroonde documentaire 'De stille beving' gemaakt, die meerdere keren werd uitgezonden door RTV Noord.
In juli vorig jaar deed Heite haar verhaal voor de parlementaire enquêtecommissie gaswinning. Volgens haar is er in Groningen sprake van grote rechtsongelijkheid. ‘Als je niet mondig bent, ben je kansloos.’

Peilingen

Met nog acht weken tot de verkiezingen is er een tweestrijd gaande om de koppositie in de peiling van Eenvandaag en Ipsos. NSC komt momenteel op 25 zetels uit, goed voor een plekje in de Tweede Kamer voor Heite. VVD staat op 27.
'We willen Nederland veranderen', zei Omtzigt bij de presentatie. De partij wil de bestuurscultuur veranderen. Dat is nodig volgens hem omdat de afgelopen jaren Den Haag de mensen over het hoofd heeft gezien. Hij verwees daarbij naar onder meer de 'schandvlek' van de toeslagenaffaire en de omgang met de Groningers.
Danielle Jansen is de andere Groninger op de lijst en staat nog iets hoger, namelijk op plek 14. Zij is socioloog en universitair docent aan de RUG.
Update: dit bericht is aangevuld met quotes van Annemarie Heite