Na druk van Statenleden komt er een zoektocht naar extra geld voor Faunavisie

Mieke en Pim Lollinga van Faunavisie Wildcare
Mieke en Pim Lollinga van Faunavisie Wildcare © Mario Miskovic / RTV Noord
Faunavisie Wildcare in Westernieland meldde maandag dat er vanaf volgende week geen vogels meer opgevangen kunnen worden bij de opvang. Dat had voorkomen kunnen worden als er een medewerker ingehuurd kon worden, maar dat geld is niet voorhanden. Partij voor de Dieren heeft in Provinciale Staten aandacht gevraagd voor de kwestie.
Met de naderende sluiting van de vogelopvangtak van Faunavisie ontstaat er volgens fractievoorzitter Meint Kolthof een ‘witte vlek’. Pim en Mieke Lollinga zijn de drijvende krachten achter de opvang. Het stel is bijna 70 jaar en besteedt naar eigen zeggen honderd uur in de week aan het opvangwerk. De opvang krijgt geen financiële steun van de provincie of gemeente. Dat zien ze wel graag gebeuren want dan bestaat er een kans dat ze mensen kunnen inhuren.
Met de aangekondigde sluiting dreigt er volgens Partij voor de Dieren kennis en expertise te verdwijnen. ‘Daarom moeten we het voortbestaan garanderen tot de verkenning van de wildopvang in onze provincie is afgerond’, zegt Kolthof. De provincie onderzoekt op dit moment hoe de wildopvang in de noordelijke provincies in de toekomst ingericht moet worden.

Beroep op speciaal fonds

De oproep van de Partij van de Dieren om Faunavisie onmiddellijk financieel te ondersteunen wordt niet gedeeld door de gedeputeerde en een politieke meerderheid. Gedeputeerde Henk Emmens (BBB) laat weten dat er in elk geval een beroep gedaan kan worden op een speciaal fonds waarmee maximaal vijfduizend euro per aanvraag uitgekeerd kan worden.
Na vragen van meerdere statenleden laat Emmens weten dat hij gaat kijken of dat bedrag van vijfduizend euro wellicht toch iets opgerekt kan worden. Garanties geeft de provinciebestuurder niet: ‘We hebben op dit vlak geen structuur en beleid. 'Daar willen we naartoe via de verkenning die we nu doen.’