Commissie Klaassen: openbaar onderwijs stad heeft recht op extra geld

GRONINGEN - De gemeente Groningen en de scholengroep O2G2 hebben de strijdbijl begraven. De gemeente is bereid nog eens zeven miljoen euro over te maken aan de Openbaar Onderwijs Groep Groningen.
Het geldbedrag komt boven op de 4,6 miljoen euro die afgelopen zomer al werd toegekend. De gemeente en O2G2 lagen al twee jaar met elkaar in de clinch over het geld. De problemen ontstonden na de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs in de stad. Een onderzoek van een commissie onder leiding van oud-burgemeester en CDA prominent Leendert Klaassen maakt nu een eind aan het conflict. De cijfers in het rapport lekte twee weken geleden al uit via RTV Noord.

Wethouder tevreden

Verantwoordelijk wethouder Pastoor zei dinsdagmiddag bij de presentatie dat ze blij is met het rapport omdat het een eind maakt aan een langlopend conflict. Ondanks het grote bedrag dat extra naar de onderwijsgroep moet, heeft Pastoor geen moment gedacht aan opstappen: "Ik heb in dit dossier altijd gehandeld naar datgene wat goed is voor het openbaar onderwijs, bovendien heeft de gemeente eerder al een onderzoek ingesteld waaruit bleek dat de bruidsschat voor O2G2 met 4,6 miljoen euro moest worden verhoogd, dus u kunt niet zeggen dat ik niets gedaan heb om het conflict op te lossen", aldus Pastoor.
Commissievoorzitter Leendert Klaassen concludeert in het rapport juist dat de communicatie tussen de gemeente en O2G2 onvoldoende was: "het duurde van beide kanten soms lang voordat echt overleg tot stand kwam", aldus Klaassen.

Gelijkschakeling

Mogelijk wordt de strop voor de gemeente Groningen nog veel groter dan de 11,5 miljoen euro. Volgens landelijke wetgeving moet iedere euro die wordt besteed aan het openbaar onderwijs namelijk ook naar het bijzonder onderwijs. Afgelopen zomer zorgde deze gelijkschakeling al voor een lokale schoolstrijd in de gemeenteraad van Groningen. PvdA en D66 ageerden tegen het voornemen van het stadsbestuur om het bijzonder onderwijs 4,2 miljoen toe te kennen vanwege de verhoging van de bruidsschat van O2G2 met 4,6 miljoen euro. Of dat nu weer gebeurt moet nog blijken. Tijdens de presentatie van het rapport zei wethouder Pastoor dat ze in overleg wil met het bijzonder onderwijs om te kijken of de kwestie misschien toch anders kan worden opgelost.

Raadsonderzoek

De SP in de Groninger gemeenteraad heeft inmiddels aangekondigd een raadsenquête te willen naar de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs. SP-raadslid Ria Rademaker: "Dit is heel ernstig. De gemeente heeft grote fouten gemaakt. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?" Wat betreft de SP moet de onderste steen boven komen. Rademaker: "Een raadsenquete is een zwaar middel, maar wat mij betreft is dat op zijn plaats gezien de grote fouten die hier zijn gemaakt” Binnenkort praat de gemeenteraad over de kwestie.