SP wil raadsenquête verzelfstandiging onderwijs

GRONINGEN - De SP in de Groninger gemeenteraad wil een diepgravend onderzoek naar de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs in de stad.
De partij pleit voor het houden van een raadsenquête. Wat betreft de SP moet de onderste steen boven komen.
De SP zegt dit naar aanleiding van de uitkomsten van de commissie Klaassen die onderzoek deed naar de financiële positie van het openbaar onderwijs in Groningen.
Klaassen concludeert dat het openbaar onderwijs nog eens recht heeft op zo'n 7 miljoen euro. Eerder werd al 4,6 miljoen toegezegd aan het openbaar onderwijs. Daarmee kost het de gemeente ruim 11 miljoen euro.

Gelijkschakeling

Overigens bestaat de mogelijkheid dat de strop voor de gemeente Groningen nog veel groter wordt. Volgens landelijke wetgeving moet iedere euro die naar het openbaar onderwijs gaat namelijk ook naar het bijzonder onderwijs. Afgelopen zomer zorgde deze kwestie al voor een tweedeling in de gemeenteraad. Of de gelijkschakeling wel of niet wordt toegepast is nog onduidelijk. Wethouder Pastoor wil in overleg met het bijzonder onderwijs om te kijken of de kwestie misschien toch anders kan worden opgelost.