'FC Groningen is mijn club, maar Heerenveen is altijd een jeugdliefde gebleven'

Hoes van het clublied van de FC
Hoes van het clublied van de FC © Staantribune
Iedere FC Groningen-supporter kan het officiële clublied moeiteloos meezingen. Maar het verhaal achter het lied zal niet bij iedereen bekend zijn. Journalist Erik van den Berg uit Rotterdam heeft een verhalenbundel geschreven over vijftien voetbalclubliederen, waaronder Laat ons weer eens juichen. Wat blijkt? De zanger van het lied maakte ook het clublied van sc Heerenveen.
Dat valt te lezen in Van den Bergs boek Uit volle borst, dat deze week werd uitgegeven door Staantribune. Van den Berg is tien jaar bezig geweest om de herkomst van vijftien voetballiederen te onderzoeken.

Liefde voor twee rivalen

Zo sprak hij met Bert Tinge, de Friese zanger van het clublied van FC Groningen én sc Heerenveen. De inmiddels gepensioneerde zanger legt in het boek uit hoe het komt dat hij zowel FC Groningen als sc Heerenveen bezong.
'FC Groningen is mijn club, maar Heerenveen is altijd een jeugdliefde gebleven. Tot de jaren negentig hoefde je ook niet te kiezen. FC Groningen was dé club van het Noorden. Die speelde bijna altijd eredivisie, terwijl Heerenveen pas vanaf de jaren negentig een vaste club op het hoogste niveau werd. Ze speelden bijna nooit tegen elkaar.'
Aan de vooravond van de bekerfinale in 2015 vroegen FC Groningen-supporters zich af of het niet raar was dat hun clublied door een Fries werd gezongen. 'Ik werd op mijn vakantieadres gebeld om uitleg te geven aan een journalist. Ik zag de bui al hangen, want op sociale media kreeg ik van alles naar mijn hoofd. Dat was behoorlijk pittig, maar mijn zoon zei dat het over zou waaien', zegt Tinge in het boek van Van den Berg.

Geschreven door een supporter

Het lied werd overigens belangeloos geschreven door een supporter, Bart van Luit uit Groningen. De grootste FC-hit aller tijden werd in het degradatiejaar 1974 uitgebracht door De Specials onder leiding van Tinge.
Voor iedereen is het lied van zijn favoriete club het mooiste
Erik van den Berg - Schrijver Uit volle borst
'Bert Tinge heeft wel een beetje gesleuteld aan de tekst en de muziek. Toen sloeg het wel aan. En nu is het het officiële clublied', zegt Van den Berg op Radio Noord. De regel Laat ons weer eens juichen, komt uit de koker van Tinge. 'Het refrein is waarschijnlijk van Tinge, de coupletten zijn meer van de supporter geweest.'

Mooi, of niet?

Hoe het precies is gegaan, is volgens Van den Berg niet meer te achterhalen. Bart van Luit leeft inmiddels niet meer, maar is voor het boek nog wel geïnterviewd.
Of een clublied wel of niet mooi is, doet er volgens Van den Berg niet toe. 'Voor iedereen is het lied van zijn favoriete club het mooiste.'