Onthutsend zwak FC Groningen verliest in eigen huis met 3-0 van FC Den Bosch

Een gefrusteerde Kevin van Veen
Een gefrusteerde Kevin van Veen © Orange Pictures
Een zielloos en onthutsend zwak spelend FC Groningen heeft in de eigen Euroborg met 3-0 verloren van FC Den Bosch. De FC wist amper een kans te creëren en ging zo tegen een zeer effectief FC Den Bosch ten onder.
Met centrale verdediger Thijmen Blokzijl voor het eerst dit seizoen in de basis duurde het tot de 34e minuut dat FC Groningen voor het eerst gevaarlijk werd. Paulos Abraham draaide de bal vanaf links in richting de tweede paal, waar Daleho Irandust net te laat was om deze achter FC Den Bosch-keeper Jakub Ojrzynski te werken.
Tot dat moment speelde FC Groningen in een veel te laag tempo zonder lef en wist het FC Den Bosch dus ook totaal niet lastig te maken. Het waren zelfs de Bosschenaren die in de 18e minuut de eerste kans kregen. Teun van Grinsven schoot de bal maar net over de goal van Michael Verrips.

Spaarzame goede momenten

Na een uiterst saaie eerste helft werd FC Groningen kort voor rust toch nog een keer gevaarlijk. Een goed schot van Isak Määttä werd gekeerd door FC Den Bosch-doelman Ojrzynski, waarna kort daarop Kevin van Veen de bal in de handen van de keeper kopte. Het was een van de spaarzame goede momenten van FC Groningen en er moest dus veel veranderen in het spel van de FC in de tweede helft.
Dat leek ook te gebeuren. Met Nordin Musampa voor Marvin Peersman kwam FC Groningen goed uit de kleedkamer. Een goed schot van de rand van het strafschopgebied van Van Veen werd gekeerd door Ojrzynski en uit de hoekschop die daaruit volgde moest FC Den Bosch de bal van de doellijn werken.
Het thuispubliek maakte zich op voor een doelpunt van hun ploeg, maar het was FC Den Bosch dat in de 52e minuut de score opende. Een voorzet van Ikeshita kon zo binnengewerkt worden door Den Bosch-spits Kacper Kostorz, ondanks dat er twee verdedigers van FC Groningen bij hem stonden.

Van kwaad tot erger

Daarna ging het van kwaad tot erger met FC Groningen. Want een kwartier na de 0-1 verdubbelde FC Den Bosch de voorsprong. Ryan Leijten bereikte met een steekpass Shalva Ogbaidze, die via de korte hoek Verrips kansloos liet. FC Groningen-trainer Dick Lukkien probeerde met diverse wissels het tij nog te keren. Een van hen was Kristian Lien, die in de 86e minuut eindelijk de bal in het doel van FC Den Bosch werkte. Zijn rake kopbal werd echter afgekeurd vanwege buitenspel.
De frustratie bij de fans van FC Groningen liep steeds verder op en een van hen gooide kort voor tijd een plastic bekertje op het veld. Scheidsrechter Pérez kon daarna niets anders dan een pauze inlassen, die in totaal tien minuten duurde. Met tien minuten blessuretijd kon FC Groningen nog iets aan de achterstand doen en dat leek via Lien ook te gebeuren, maar opnieuw werd zijn rake kopbal afgekeurd vanwege buitenspel.

Geen strobreed in de weg

Het slotakkoord was voor FC Den Bosch. De gasten wordt in de 6e minuut van de blessuretijd geen strobreed in de weggelegd, ze konden rustig combineren, waarna uiteindelijk invaller Ilias Boumassaoudi de bal hard achter Verrips schoot.
Zo verloor FC Groningen voor het eerst sinds april 1999 een wedstrijd van laagvlieger FC Den Bosch. FC Groningen staat nu op de zesde plaats in de Keuken Kampioen Divisie met dertien punten uit acht wedstrijden. Volgende week vrijdag gaat de FC op bezoek bij NAC Breda.