Stieneke van der Graaf niet hoger op de kieslijst ChristenUnie: 'Ook plek 9 is nog altijd eervol'

Stieneke van der Graaf
Stieneke van der Graaf © RTV Noord
Groninger Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf krijgt geen hogere plek op de kieslijst van de ChristenUnie. Ze was ontevreden met haar negende plek, tijdens de vorige verkiezingen stond ze namelijk op de zesde plek. Een groep leden stelde voor om haar de vijfde plek te geven. Daar stemt het in Zwolle bij elkaar geroepen congres niet mee in.
Van der Graaf kom dus niet op de vijfde plek op de kieslijst, zoals ze graag wilde. Ruim vijfhonderd leden stelden in eerste instantie voor om haar op plek vijf te zetten in plaats van een wethouder uit Delft, maar zestig procent van de stemmende leden bleek tegen; 36 procent was voor het hoger plaatsen van Van der Graaf, de rest heeft niet gestemd.

'Het vernieuwingsargument gaat niet op'

De leden die pleiten voor een hogere plek voor Van der Graaf loven haar continuïteit, stabiliteit en ervaring. Dat vinden ze belangrijk omdat zij een leegloop zien van ervaren en inhoudelijk sterke Kamerleden bij andere partijen en de ChristenUnie. 'Nog geen van onze Kamerleden heeft twee termijnen volgemaakt', schrijven zij in hun voorstel. 'Het vernieuwingsargument gaat daarom wat ons betreft niet op.'
Het is belangrijk dat de leden zich hebben kunnen uitspreken
Stieneke van der Graaf

Geen derde jurist

Het bestuur heeft van tevoren aangegeven het geen goed idee te vinden om met Van der Graaf een derde jurist te hebben in de top 5, naast Mirjam Bikker en Don Ceder. Bij de samenstelling van de concept-kieslijst is volgens hen gelet op een balans in stijlen en persoonlijkheden.
'Heel eerlijk gezegd, dat verraste me en bemoeilijkt een terugkeer om het werk voort te kunnen zetten', zei Van der Graaf eerder over het besluit van het bestuur op het sociale medium X.
Van der Graaf zelf noemt het 'belangrijk dat de leden zich hebben kunnen uitspreken'. Zij zegt het vertrouwen dat de indieners in haar stelden 'enorm' te waarderen en vindt het ook op plek negen nog altijd 'eervol' om kandidaat te zijn.

Geen Kamerlid dat zo hard bezig is

Van der Graaf is een van de initiatiefnemers van het wetsvoorstel dat kinderarbeid, moderne slavernij en milieuschade op internationaal niveau moet terugdringen.
'Ik ken geen Kamerlid dat zo hard bezig is met dat te veranderen en dat is onze Stieneke', looft Mirjam Bikker het Kamerlid na de stemming. De partijleider belooft hier 'vol vuur' mee door te gaan. Van der Graaf zat daarnaast in de enquêtecommissie die onderzoek heeft gedaan naar de aardgaswinning in Groningen.