Een stukje Sardinië in Losdorp: 'Het zal altijd blijven trekken'

Ronald Niemeijer en de Nederlandse Sardijn Franco Dearca
Ronald Niemeijer en de Nederlandse Sardijn Franco Dearca © RTV Noord
Franco Dearca uit Losdorp is geboren en getogen in Nederland en werkt al dik veertig jaar bij ESD in Farmsum. Het Italiaanse eiland Sardinië, waar zijn vader vandaan komt, zal echter altijd blijven trekken.
Wat dat is? Dearca weet het ook niet. 'We gingen altijd om de twee jaar terug naar Sardinië', zegt Dearca. 'En zodra je het vliegtuig uitkwam rook je het al: Sardinië. Heel speciaal.'
Hij vervolgt: 'Mijn vader is een echte Sardijn, via de Limburgse mijnen en Delft kwam hij in Delfzijl terecht. Ik ben hier geboren. Ja, wat doen we hier? Een beetje over Feyenoord praten. Want FC Groningen was gisteravond weer knudde, oh, oh, oh.'

Vechtsportleraar en hobbykok

Dearca is een druk baasje. Behalve z'n eigenlijke baan bij ESD is hij ook al jarenlang professioneel vechtsportleraar. Specialiteit: taekwondo. Daarnaast is hij - volgens eigen zeggen - een niet onverdienstelijke hobbykok.
Een beetje Sardinië in Losdorp
Een beetje Sardinië in Losdorp © RTV Noord

Messen- en dolkenverzameling

Dearca heeft bovendien een imposante messen- en dolkenverzameling. Maar die krijgt Expeditie Grunnen-presentator Ronald Niemeijer toch niet te zien. 'Nee, dat gaan we niet doen', zegt Dearca beslist.
Dit en meer in Expeditie Grunnen. Bekijk hier de aflevering van zaterdag:
Expeditie Grunnen stuit op een stukje Sardinië in Losdorp