Groningen massaal op de schaats

© José Woldendorp
GRONINGEN - Vanaf zondag is er voor het eerst sinds 1997 weer officieel sprake van een koudegolf: de temperatuur is sinds 7.00 uur in de ochtend van 29 januari niet meer boven nul gekomen in de Bilt. Resultaat: een mooie ijsvloer. En dus: de schaatsen uit het vet.
Koudegolf

Om van een officiële koudegolf te kunnen spreken moet het minstens vijf dagen vriezen. Daarnaast moet het minstens drie nachten kouder zijn dan -10 graden. Aan die voorwaarden is nu dus voldaan. De vorige keer dat dit het geval was, was op 11 januari 1997.
De ergste kou werd deze week vrijdagnacht gemeten. Lelystad was toen met -22,9 graden de koudste plaats van het land. In Eelde werd rond de -19 graden gemeten. Volgens het KNMI blijft het voorlopig nog koud, tot zaterdag zullen de minimumtemperaturen naar verwachting overdag niet boven de 0 graden komen.

Schaatspret

De kou biedt, naast de nodige overlast, vooral veel schaatsplezier. In het hele land stapt jong en oud massaal op de schaats. In Groningen worden inmiddels al diverse toertochten en kortebaanwedstrijden uitgeschreven. Het Schildmeer is in de running als locatie voor het NK schaatsen op natuurijs.

Elfstedentocht

Zondagavond komen de rayon-hoofden van de Vereniging Friesche Elfsteden voor het eerst dit jaar bijelkaar om de situatie van het Friese ijs te bespreken. Volgens een woordvoerder gaat het puur om een verkennende bijeenkomst.

Heeft u foto's van de ijspret? Mail ze naar nieuwsfoto@rtvnoord.nl. Uw foto wordt dan opgenomen in het fotoboek bij dit bericht.