Chaotisch partijcongres 50PLUS leidt tot ergernis bij Jan Ottens: 'Van Hooft speelt vieze spelletjes'

Jan Ottens
Jan Ottens © RTV Noord
Het partijcongres van 50PLUS in Ede is zaterdag uitgedraaid op een chaos waar zelfs de politie aan te pas moest komen. Het partijbestuur wil Ellen Verkoelen als lijsttrekker, maar Gerard van Hooft meldde zich als tegenkandidaat. Partijlid Jan Ottens, oud-raadslid in Delfzijl, noemt de gang van zaken 'belachelijk'.
'Van Hooft zit daar alleen voor zijn eigen belang', meent Ottens. 'Van plek 24 op de kieslijst naar plek één, dat kan toch niet?' Hij komt gewoon wraak nemen. Hij was ooit voorzitter, maar toen er niet genoeg draagvlak meer was, trad hij af en wilde hij absoluut niet op de kieslijst. Een dag later heeft hij zich toch kandidaat gesteld.'
50PLUS had op het partijcongres een lijsttrekker moeten kiezen voor de Tweede Kamerverkiezingen, maar net als het vaststellen van het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst is dat niet gelukt. Nadat de politie twee keer moest komen om de orde te herstellen, is besloten om het congres stop te zetten.

'Ik schaam me dat iemand zo kan doen'

'Hij is voor mij geen goede nummer één', zegt Ottens over Van Hooft. 'Sterker nog, ik schaam me dat iemand zo kan doen.' Daarmee doelt hij op de verdeling van de financiële middelen van de partij en het verlagen van het ledentarief in de tijd van het voorzitterschap van Van Hooft.
Ottens: 'Hij heeft toen de contributie verlaagd en mensen die op hem stemden naar voren geschoven. Dat zie je ook op de huidige kieslijst: dertien personen op de lijst komen uit zijn regio. Ook zorgde hij voor geld als er wat geregeld moest worden in zijn regio, de rest van het land kon het uitzoeken. Dat zijn vieze spelletjes.'
Dat het om een 'baantjesjacht' gaat die bestuursvoorzitter Jorien van den Herik benoemt in een interview in het AD, herkent Ottens niet bij de rest van de partijleden. 'Verkoelen heeft bijvoorbeeld echt een hart voor de partij', vindt Ottens. Volgens hem hebben verschillende genodigden vriendelijk bedankt voor de partij vanwege de kwestie met Van Hooft.
Ellen Verkoelen, kandidaat voor het lijsttrekkerschap van 50PLUS
Ellen Verkoelen, kandidaat voor het lijsttrekkerschap van 50PLUS © ANP

Geen tweedeling

Ottens ervaart dat een groot gedeelte van de partij achter Verkoelen staat. 'Zij is de beste persoon voor die plek, omdat ze heel goed de standpunten van 50PLUS naar voren kan brengen. Ze zei zelfs dat als er een andere goede lijsttrekker is, ze best nummer twee wil zijn. Dat zegt genoeg over haar', vindt Ottens.
50PLUS heeft méér goede leden, stelt Ottens. 'Ook onze voorzitter is de beste die we ooit gehad hebben. Ik vind het jammer voor hem dat hij met deze situatie te maken krijgt', zegt Ottens, doelend op de toestand met Van Hooft.

'Dit is niet de doodsteek'

Voormalig partijleider Henk Krol vindt dat 50PLUS na het incident in Ede 'dood en begraven is', maar Ottens ziet de toekomst van de partij zonniger tegemoet. 'Als Van Hooft nummer één zou worden, is 50PLUS ten einde. Maar hij is nu opgestapt. Het zal ons een paar stemmen kosten, maar dit is niet de doodsteek.'
Ottens: 'Vergeet niet dat wij ervoor gezorgd hebben dat de AOW negentig euro omhoog is gegaan in januari en met nog eens vijftig euro in juni. Dat waren wij, en wij zaten niet eens in de Tweede Kamer.'
Zelf hoeft het oud-raadslid uit Delfzijl niet zo nodig verkiesbaar te zijn. 'Mijn belang is dat ik Groningen naar voren kan brengen en kan helpen bij problemen. Mijnbouwschade bijvoorbeeld. Dan wil ik best op een hogere plek staan', besluit hij.