Column: Tussen hoop en zelfkastijding

Leo Wassing
Leo Wassing © RTV Noord
Passje terug. Balletje breed. Breien. Passje terug. Balletje breed. Breien. Balverlies. Kans tegenstander. Het is zorgwekkend wat de FC Groningen-supporters in ruim negentig minuten voetbal voorgeschoteld krijgen in de Euroborg. Daarmee vertel ik niets nieuws natuurlijk, het is iets van de laatste jaren, maar toch ga je elke keer weer verwachtingsvol naar het stadion. Het is inmiddels een vorm van zelfkastijding.
Telkens weer die hoop, want je blijft gaan, alleen al vanwege de fantastische sfeeracties op de Noordtribune, de enige constante factor van de FC.
Voormalig directeur Hans Nijland noemde FC Den Bosch afgelopen week voor de camera van Noord Scoort 'mogelijk de allerslechtste ploeg in de eerste divisie, dus die win je ook…'
Hans zegt het, ik dacht het toen ik op de fiets stapte op weg naar het stadion. ‘Dit moet toch lukken vanavond.’ Nou, we kwamen opnieuw bedrogen uit nadat we al eerder teleurgesteld werden in thuisduels.
Ik had Dick Lukkien en zijn kundige technische staf graag langer de tijd gegund, maar ik moet het van mij afschrijven. Het was tegen FC Den Bosch weer niet om aan te gluren. Op zich niets mis mee als je geen ambities hebt in de eerste divisie. Maar juist Groningen heeft de ambitie én het budget om direct terug te keren in de eredivisie. Maar niet het niveau, want de fouten die gemaakt worden zijn zo kinderlijk eenvoudig.
Dit seizoen lijkt regelmatig een voortborduring op het rampseizoen van vorig jaar. Ik heb flashbacks. Dat toenmalig hoofdtrainer Dennis van der Ree zei dat het geweldig ging op de training. Ook Lukkien zei vrijdagavond na afloop dat hij het niveau op trainingen ziet toenemen. Maar daar hebben wij niets van meegekregen in het stadion, erkent Lukkien zelf gelukkig ook.
Wat is dat toch? Dat het blijkbaar tijdens de training wel kan, maar in een stadion met bijna 20.000 supporters niet? Je vraagt je af of de club professionele psychologische hulp moet inschakelen om spelers met de druk om te laten gaan.
Tegen Den Bosch kregen toeschouwers, zeker in de eerste helft, één grote rondo voorgeschoteld, waarbij met name Balker en Peersman talloze keren vanuit de opbouw in de fout gingen en de bal weer kwijt waren. Waarom niet eens beginnen aan een wedstrijd alsof je in de 85e minuut met 1-0 achterstaat? Zoek het geluk maar. Pomp die bal erin, speel alsof je uitkomt in de Engelse League Two. Opportunistisch. In plaats van die eindeloze passjes terug en balletjes breed.
Lukkien wilde vrijdagavond na de kansloze nederlaag tegen Den Bosch de balans nog niet opmaken. Hij wil de wedstrijd eerst terugkijken (sterkte) en nog twee duels afwachten: NAC-uit en De Graafschap-uit. De balans zoals ik hem zie na acht duels: onvoldoende en veel te labiel. Jong Utrecht-uit en Den Bosch-thuis zijn zorgelijke wanprestaties.
Er is nogmaals weinig veranderd aan het spelbeeld in de Euroborg ten opzichte van vorig seizoen. Het is FC Groningen zelfs nog niet gelukt om in eigen huis te scoren tegen andere clubs dan de jong-clubs: Willem II (0-0), ADO Den Haag (0-1) en FC Den Bosch (0-3).
Goed, op naar Breda dan maar. Het verschil met de nummer twee, goed voor promotie, is slechts twee punten, nietwaar? Toch weer die hoop…
Leo Wassing