Lopend Vuur: Ik ben bang voor een toekomst met AI

Worden boeken voortaan geschreven door robots?
Worden boeken voortaan geschreven door robots? © IMAGO/Rüdiger Wölk/ANP
De technologische ontwikkeling gaat snel. Meer en meer horen we over AI, Artificial Intelligence. Als je op Google de term AI invoert, is dit de definitie: 'AI is een verzamelnaam geworden voor applicaties die complexe taken uitvoeren waarvoor voorheen menselijke input was vereist, zoals bij de online communicatie met klanten'.
Een mooi voorbeeld was vorige week in het nieuws, dankzij onderzoek van BNR. Op Bol.com bieden verkopers honderden kookboeken, reis- en taalgidsen aan die geschreven zijn met behulp van AI. De titels, zowel 'gewone' boeken als e-books, worden aangeboden voor prijzen variërend van een paar euro's tot meer dan twintig euro per boek. The New York Times signaleerde de AI-boeken vorige maand al op de Amerikaanse webwinkel Amazon.
Met behulp van AI kun je ook stemmen van mensen nabootsen en lijkt er steeds moeilijker een onderscheid te maken tussen echt en onecht.
Hoe kijk jij naar die ontwikkeling? Maakt onbekend onbemind of is er een terechte vrees over een (te) snel gaande ontwikkeling?

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Geld of werkplezier?

'Liever meer salaris dan een echt leuke baan.' Dat was ons laatste Lopend Vuur van vorige week. Van de 2.975 stemmers is 25 procent het hiermee eens.