Hulppost Rode Kruis vertrekt uit Ter Apel

Het servicepunt van het Rode Kruis in Ter Apel (archieffoto)
Het servicepunt van het Rode Kruis in Ter Apel (archieffoto) © Jan Been/RTV Noord
Het Rode Kruis heeft zijn hulppost voor de ingang van het aanmeldcentrum in Ter Apel opgeheven. 'We merkten dat onze hulp niet meer aansloot bij de vraag', zegt woordvoerder Daniëlle Brouwer.
Tot afgelopen zaterdag konden de asielzoekers bij de post terecht. Maar de vraag naar medische verzorging is de laatste tijd sterk afgenomen, vertelt Brouwer: 'Mensen kwamen vooral nog voor een flesje water, een koekje, een luisterend oor of omdat ze gebruik wilden maken van ons gratis wifi-punt. Daarnaast hebben ze vooral vragen over hun asielprocedure. Maar daarbij kunnen wij hen niet helpen.'

Voor wachtende asielzoekers

De post werd in augustus vorig jaar geopend om hulp te bieden aan wachtende asielzoekers voor wie binnen het overvolle aanmeldcentrum geen plek was. Bij de trailer van het Rode Kruis konden mensen terecht voor eerste hulp. Daarnaast werd voedsel en water uitgedeeld.

Eerder nog sluiting vanwege vechtpartijen

In het begin werd de hulppost bijna onder de voet gelopen. Na een aantal vechtpartijen werd het servicepunt tot twee maal toe tijdelijk gesloten, omdat de Rode Kruis-medewerkers gevaar liepen. Toen de post weer open ging, sprong Artsen zonder Grenzen bij door een eigen hulppost bij het aanmeldcentrum in te richten. De AzG-post werd werd drie weken later weer opgeheven.

Weer drukker

De laatste tijd wordt het weer drukker in het aanmeldcentrum. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers moet alle zeilen bijzetten om voor iedere asielzoeker een opvangplek te regelen. Mocht het in Ter Apel weer uit de hand lopen, zoals vorig jaar zomer, dan staat het Rode Kruis paraat om met een mobiel servicepunt weer bij te springen.

Misschien terug in de kou

Brouwer: 'Het wordt de komende tijd kouder. Het kan zijn dat er behoefte is aan warme kleding. Ook daarin kunnen we voorzien. Als het nodig is, rijden we weer naar Ter Apel.'