Nieuwe woonwijk op plek gemeentehuis Leek heet Klein Nienoord, krijgt 72 woningen

Het gele gebouw blijft staan, de raadszaal ook. De rest gaat tegen de grond
Het gele gebouw blijft staan, de raadszaal ook. De rest gaat tegen de grond © Jan Been/RTV Noord
Bouwbedrijf Nijhuis en projectontwikkelaar Explorius Vastgoedontwikkeling gaan de nieuwe woonwijk Klein Nienoord bouwen op het terrein bij het gemeentehuis in Leek. Het bedrijf is door de gemeente Westerkwartier gekozen uit vijf geselecteerde projectontwikkelaars die een plan mochten indienen voor de invulling van de gemeentehuislocatie aan de Tolberterstraat.
In de nieuwe wijk komen tweeënzeventig woningen, waarvan drieëndertig sociale huurappartementen op de plek van De Oude Ulo, waarvan de karakteristieke gevels blijven staan. Twintig koopwoningen zijn onder de € 355.000,- geprijsd.

De winnaar na elf belangstellenden

Een commissie van deskundigen heeft de plannen beoordeeld op onder meer kwaliteit en of er is nagedacht over parkeren, groen en duurzaamheid. Aanvankelijk toonden elf projectontwikkelaars interesse om de woonwijk te bouwen, daarvan bleven na selectie dus vijf over.
Westerkwartier heeft het gemeentehuis en de daaromheen liggende grond en panden aan de Tolberterstraat niet meer nodig, omdat de centrale huisvesting in Zuidhorn komt. Op het terrein staan naast het gemeentehuis de gebouwen van gemeentewerken en De Oude Ulo.

Gele voorhuis van de gemeente blijft staan

John Krol van Nijhuis Bouw: ‘Het gele voorhuis van het gemeentehuis moest blijven staan, want dat is een monument. We laten ook de grijze aanbouw er direct achter staan, maar de rest van het gebouw gaat plat.'
'Het Oude ULO-pand is niet geschikt om te behouden, maar is wel karakteristiek. De gevel laten we staan, de achterkant wordt gesloopt en daar bouwen we de 33 appartementen. Ook de gebouwen van gemeentewerken worden gesloopt.'

'Plan past bij landgoed Nienoord'

Volgens Westerkwartier gaat het om een a-locatie aan de rand van landgoed Nienoord en in de nabijheid van het centrum van Leek.
Wethouder Bert Nederveen is bijzonder tevreden met het door Nijhuis en Explorius uitgewerkte plan. 'Het biedt een ruim aanbod aan koopwoningen in verschillende prijsklassen en sociale huurappartementen op een schitterende locatie. Huize Klein Nienoord, het bekende gele voorhuis van het gemeentehuis, vormt straks een mooie blikvanger voor deze nieuwe woonwijk. Het wordt een groene, duurzame wijk, passend bij het landgoed. Wat ik mooi vind is dat dit plan is gemaakt in samenspraak met de omwonenden en gebruikers van het landgoed.’
Het oude gele gemeentehuis van Leek wordt de toegang naar de nieuwe woonwijk Klein Nienoord
Het oude gele gemeentehuis van Leek wordt de toegang naar de nieuwe woonwijk Klein Nienoord © Jan Been/RTV Noord
Dit gedeelte maakt plaats voor nieuwe woningen
Dit gedeelte maakt plaats voor nieuwe woningen © Jan Been/RTV Noord
De gebouwen worden vervangen, maar veel bomen blijven staan
De gebouwen worden vervangen, maar veel bomen blijven staan © Jan Been/RTV Noord

Wat verder van de auto af

De projectontwikkelaar wil in de nieuwe wijk de verbinding met Landgoed Nienoord laten zien. Krol: ‘De woonwijk wordt een groene landschapskamer met een mix van oorspronkelijke gebouwen en nieuwe woningen. De nieuwbouwwoningen worden energiezuinig en worden op een duurzame manier gebouwd. Daarnaast is er in Klein Nienoord ruimte voor planten en dieren, er komen nestplaatsen en bijvoorbeeld een plek voor opvang van regenwater.’
In de nieuwe wijk parkeren bewoners niet bij hun voordeur. ‘We hebben bedacht dat we de auto's uit het gebied gaan halen en aan de rand neerzetten. Mensen wandelen en fietsen door het gebied heen en moeten even een klein stukje lopen naar hun auto. Zo ontmoeten ze elkaar.

Eind 2024 van start

Nijhuis en Explorius verwachten eind 2024 te beginnen met de sloop- en bouwwerkzaamheden van De Oude ULO’. De bouw van de koopwoningen en de restauratie van ‘Huize Klein Nienoord’ volgt vanaf midden 2025.