Werkstraffen voor Hoogezandsters na aanslagen met vuurwerkbommen in Drachten

Beeld uit de rechtbank
Beeld uit de rechtbank © Jos Schuurman/FPS
Twee zeventienjarige jongens uit Hoogezand en een negentienjarige plaatsgenoot die betrokken waren bij aanslagen met zelfgemaakte vuurwerkbommen op twee woningen in Drachten, zijn door de rechtbank veroordeeld tot werkstraffen.
Een 19-jarige inwoner van Arnhem moet de cel in. Hij zegt dat hij via Snapchat de ‘klus’ had aangenomen van een anonieme opdrachtgever, bijgenaamd ‘Piet Babbeltruc’. Vervolgens had hij het plaatsen van de bommen uitbesteed aan een van de verdachten uit Hoogezand, die zijn twee plaatsgenoten inschakelde.

Brand en ontploffingen

De ontploffingen vonden plaats op 4 en 5 maart. Twee huurwoningen aan de Tynje en Stelpswyk in Drachten waren het doelwit. Door de ontsteking van een combinatie van zwaar vuurwerk en benzine of terpentine ontstond brand met ontploffingen en grote vuurbollen.
Bij de woning aan de Stelpswyk werden een week voor de aanslagen de ramen ingegooid. Over een motief achter de aanslagen is vooralsnog niets bekend. Omwonenden hadden het kenteken van de auto waarin de drie uit Hoogezand zaten genoteerd. Daardoor konden ze snel worden aangehouden.
De 17-jarige was tijdens de aanslagen in de auto blijven zitten. Hij werd veroordeeld tot een jeugddetentie van vier dagen - gelijk aan het voorarrest – plus 120 dagen voorwaardelijk en een werkstraf van 30 uur. Zijn twee 19-jarige dorpsgenoten werden veroordeeld tot werkstraffen van respectievelijk 240 en 180 uur en voorwaardelijke celstraffen van 9 en 6 maanden.

'Zeer indringend en intimiderend feit'

De Arnhemmer kreeg een gevangenisstraf van 16 maanden opgelegd, waarvan de helft voorwaardelijk. De rechtbank vond het kwalijk dat de verdachten enkel het snelle geld voor ogen hebben gehad en sprak van 'een zeer indringend en intimiderend feit'.