Grote campers vanaf 2024 niet meer welkom in Groningse straten

Een camper
Een camper © ANP/Hollandse Hoogte/Venema Media
Eigenaren van grote campers in de stad Groningen krijgen vanaf de jaarwisseling geen nieuwe parkeervergunning voor hun voertuig. Een camper die langer is dan zes meter en/of hoger is dan 2,40 meter, moet voortaan in een stalling staan, vindt de gemeente.
De gemeente verbiedt ook het parkeren van grote voertuigen op P+R-terreinen. De campers geven volgens de gemeente zowel overlast op straat als op P+R-locaties. Het geheel leidt tot klachten, zeggen wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) en burgemeester Koen Schuiling tegen de gemeenteraad.

Alleen kleine campers welkom

‘Alleen kleine campers komen nog in aanmerking voor een parkeervergunning’, zo luidt hun besluit. De eigenaren die nog een lopende parkeervergunning hebben voor hun camper, kunnen daar tot eind dit jaar gebruik van maken. ‘De geldigheid van die vergunning loopt af op 31 december. Zij kunnen dus voor het komende jaar geen nieuwe parkeervergunning meer aanvragen.’

Tijdelijk parkeren op P+R

Wie het niet lukt een stalling te huren voor de camper, mag hem tijdelijk parkeren op P+R Kardinge, Haren of Reitdiep. De gemeente gaat daarom tot 1 september 2024 niet handhaven op het verbod om grote voertuigen te parkeren op P+R locaties.
Voor toeristen verandert er niets. De recreatieve camperplekken zoals die bij de P+R Kardinge blijven gewoon bestaan.