De kolencentrale die niemand meer wil (2/2)

© Joop Tap
GRONINGEN - Het is met 2,5 miljard euro de grootste investering die ooit in Groningen is gedaan. De meest omstreden ook. We hebben het over de bouw van de kolencentrale in de Eemshaven. Het vervolg van deel 1.
Eemsmond

De gemeente Emsmond wordt ondertussen slapend rijk. Met eerst miljoenen aan bouwleges en straks - als de centrale af is - stroomt de OZB binnen. De gemeente weigert inzage te geven in de exacte opbrengst. De miljoenen zijn hoe dan ook meer dan welkom: “We kunnen nu eindelijk dingen doen die we dertig jaar niet hebben kunnen doen,” zegt wethouder Jan Dobma.
En dan is er nog wat. RWE strooit driftig geld rond in de regio. Sportclubs, verenigingen; ze krijgen allemaal wat. Inclusief Lenie t Hart en haar zeehondjes. Het levert zelfs FC Groningen een nieuwe hoofdsponsor op. RWE koopt draagvlak in Groningen, vindt de milieubeweging. Onzin, zegt RWE. “Hiermee drukken wij onze maatschappelijke betrokkenheid uit,” vindt woordvoerder Dig Istha.

Veranderde wereld

Vijf jaar na het finale besluit van provinciale staten, is de kolencentrale voor driekwart af. Inmiddels is Groningen veel minder blij met de kolencentrale dan in den beginne. Het protest is er nu wel volop. En in de politiek openlijke twijfel. Met name in Den Haag.Vooral omdat de energiewereld in korte tijd op haar kop staat. De kolen zijn duur en uit de gratie, emissierechten worden de komende jaren duur betaald en er dreigt een overschot aan energie.
De bestuurders van toen zeggen het bijna allemaal: met de kennis van nu zouden we nooit dezelfde beslissing genomen hebben. En zelfs RWE komt tot die conclusie; hoewel het bedrijf dat naar buiten toe niet van de dak schreeuwt. “Het is maar de vraag of RWE gezien al deze ontwikkelingen geld met de centrale gaat verdienen,” zegt hoogleraar natuurlijke hulpbronnen Henk Moll. “De kolencentrale is een hoofdpijndossier voor alle betrokkenen,” beweert Greenpeace.

Geen weg terug

Hoe dan ook: Groningen zit met een kolencentrale die niemand meer wil. Maar dat is een gegeven. Een weg terug is er niet meer, zegt onder andere Commissaris van de Koningin Max van den Berg.
Dus gaat - als de Raad van State tenminste nog één keer meewerkt - de kolencentrale in 2014 de eerste electriciteit in de Eemshaven produceren. Inclusief de uitstoot van CO2, die provinciale staten van Groningen vooral niet wilde.