COA weet buitenslapers in Ter Apel op het nippertje te voorkomen

De Expo Hal in Assen
De Expo Hal in Assen © Floor Visser/RTV Drenthe
Om te voorkomen dat er komende nacht asielzoekers buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, wordt een deel van hen overgebracht naar de wachtkamer in de Expo Hal in Assen. Ook zijn er mensen overgebracht naar reguliere asielzoekerscentra in de rest van het land.
Het WTC-complex in Leeuwarden, sinds dinsdag ook in functie is als wachtkamer, is volgens het COA al vol. Op deze locatie is er plek voor maximaal 250 asielzoekers en de wachtkamer blijft een half jaar in gebruik, zo schrijft RTV Drenthe.
Door de overplaatsingen lukt het volgens het COA nèt om te voorkomen dat er mensen buiten moeten slapen in de nacht van woensdag op donderdag.

Locaties aanwijzen

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) riep vorige week in een brandbrief gemeenten op om op zeer korte termijn extra opvangplekken beschikbaar te stellen. Hij gaf daarbij aan desnoods locaties aan te wijzen. Van der Burg deed dit omdat het aanmeldcentrum in Ter Apel ook toen al met een nijpend ruimtegebrek kampte.
Vorig jaar zomer gebeurde het geregeld dat honderden asielzoekers in Ter Apel noodgedwongen buiten moesten slapen, omdat er voor hen nergens plek was.

Spreidingswet

De Tweede Kamer ging deze week eindelijk akkoord met de Spreidingswet. Daarin wordt vastgelegd dat alle gemeenten naar draagkracht moeten meewerken aan de opvang van asielzoekers. Maar Van der Burg, en in zijn kielzog 'Ter Apel', schieten daar weinig mee op, tot de Eerste Kamer ook groen licht geeft. En daar ziet het er op dit moment niet naar uit.