Instellingen

Irritaties om ruzie Stad en provincie over museum

© Erik Hogeboom

GRONINGEN - Irritaties in zowel de Groninger gemeenteraad als in Provinciale Staten over de nieuwe ruzie tussen stad en de provincie, over het Groninger Museum.

Aanleiding is het vrijdag gepresenteerde reddingsplan voor het Groninger Museum. In dit plan trokken Stad en provincie tot voor kort gezamenlijk op, maar volgens het stadsbestuur zag de provincie onvoldoende de urgentie. De provincie op haar beurt beticht de stad van onzorgvuldigheid. Het stadsbestuur wil 1,9 miljoen euro in het museum steken.

PvdA-fractievoorzitter Arjen de Rooij vreest dat de ruzie schadelijk is voor heel Noord-Nederland. "Dus ik zou het erg fijn vinden als de bestuurders een beetje professioneler gingen doen,"aldus De Rooij. Ook Joost van Keulen van oppositiepartij VVD uit stevige kritiek op de gemeentebestuurders:"je zou bijna gaan vermoeden dat bepaalde wethouders het fantastisch vinden om op hun cv te kunnen schrijven dat zij het Groninger Museum hebben gered".

CDA-fractievoorzitter in de Provinciale Staten Patrick Brouns merkt dat er bij onenigheid tussen Stad en provincie al snel door de stadsbestuurders in krachttermen gesproken wordt. "Het lijkt alsof de wil van sommige wethouders wet is en dat de rest van Nederland zich daarnaar moeten voegen." Zijn partij heeft vragen gesteld over de gang van zaken.

Komende woensdag praat de gemeenteraad in een speciale vergadering over de kwestie.