Hoogezandster distributiecentrum voor orchideeën verandert in groot padelcentrum

In het voormalige distributiecentrum wordt hard gewerkt aan de montage van padelbanen
In het voormalige distributiecentrum wordt hard gewerkt aan de montage van padelbanen © Steven Radersma/RTV Noord
Nog geen jaar geleden stond het distributiecentrum van Aardse Orchideeën in Zuidbroek nog vol met kleurige planten. Er is weinig dat daar nu nog aan herinnert: de grote hal wordt in recordtempo omgetoverd tot een padelcentrum met een groot aantal banen.
Aardse Orchideeën, met drie kassen in Zuidbroek en Sappemeer, was een in alle opzichten goed florerend bedrijf. Per jaar werden maar liefst 6,5 miljoen van deze kleurig bloeiende planten opgekweekt voor verkoop in binnen- en buitenland.
Toen gooide de energiecrisis roet in het eten. Orchideeën hebben warmte nodig, en die warmte was niet meer te betalen. Per april van dit jaar hield Aardse Orchideeën op te bestaan. De kassen staan sindsdien leeg.
De familie Aardse is nog op zoek naar een nieuwe invulling voor die kassen. Voor het distributiecentrum aan de Produktieweg in Hoogezand is inmiddels een nieuwe toekomst gevonden.

Banen worden gemonteerd

In de hal echoot het geluid van boormachines en andere apparatuur tegen het hoge dak en de wanden. Er wordt druk gewerkt aan de montage van padelbanen. Glazen panelen staan klaar om tussen hoge, zwarte palen te worden geplaatst. De vloer, waarover eerder nog karretjes met planten reden, is geëgaliseerd.
Padel is hot en happening
Liesbeth Aardse
‘Er komen hier in totaal tien padelbanen’, zegt Liesbeth Aardse. 'Acht double courts en twee single courts. Het hele initiatief heeft alles mee: de hal is mooi, de locatie is mooi, het past perfect. En padel is 'hot en happening'. Het is tegenwoordig dé sport om te beoefenen. We hopen hiermee iets moois te kunnen bieden aan mensen uit de omgeving.’
Padelbanen in aanbouw
Padelbanen in aanbouw © Steven Radersma/RTV Nooord

Punto Padel

Judith Tack is mede-eigenaar van het nieuwe centrum dat de naam ‘Punto Padel’ heeft gekregen. ‘Dat spreek je uit op z’n Spaans: poento padel’, zegt ze met een lach. ‘Dat allitereert zo lekker.’

Eind november open

‘Tien banen lijkt misschien wel veel’, zegt Tack. ‘Maar het is voor de wijde omgeving. De banen in de stad Groningen zitten heel vaak vol, en verder is er niet zoveel. Veel mensen zijn dus op zoek en wij kunnen voorzien in die behoefte. Wanneer er hier gepadeld kan worden? Ons streven is om op 25 november de deuren te openen.’