Acht buurtverenigingen krijgen 2000 euro compensatie voor Rammstein-concert

Het concert van Rammstein in het Stadspark
Het concert van Rammstein in het Stadspark © Frits Emmelkamp/RTV Noord
Acht buurtverenigingen rondom het Stadspark krijgen ieder 2000 euro van de gemeente Groningen. Het is een compensatie voor het laat communiceren dat er mogelijk extra geluidsoverlast zou zijn tijdens de concerten van Rammstein in juli.
Het bedrag mogen de buurtverenigingen vrij besteden in hun buurt. De gemeente keek eerder naar een vergoeding per huishouden, maar dat bleek onmogelijk. ‘We doen het daarom per buurtvereniging, zodat iedereen er iets aan heeft’, aldus een woordvoerder.

Acht verenigingen

De verenigingen die geld krijgen zijn de Buurtvereniging Badstraten, Vereniging Wijkopbouw Hoogkerk, Wijkraad Corpus den Hoorn, Wijkraad Grunobuurt, Bewonersorganisatie Piccardthofplas, Buurtvereniging de Rivierenbuurt en Bewonersorganisatie Zeeheldenbuurt.
De buurt Laanhuizen heeft geen eigen buurtvereniging. Het gebiedsteam van de gemeente Groningen gaat daarom kijken wat daar met het geld moet gebeuren.

Voor te laat communiceren

De gemeente Groningen benadrukt dat de compensatie dus niet is voor de geluidsoverlast van het concert, maar voor het laat communiceren dat er extra overlast zou kunnen zijn. Het toegestane aantal decibels werd voor het concert van Rammstein namelijk verhoogd van 100 naar 103 decibel.
‘We zijn daarmee weliswaar van het bestemmingsplan afgeweken, maar we hebben dat volgens de regels gedaan door een ontheffing aan te vragen en die hebben we gekregen’, legt een woordvoerder uit. De rechter sprak zich daar ook over uit in het voordeel van de gemeente.
‘We hebben niets gedaan wat niet mocht, maar we hebben wel vrij laat gecommuniceerd dat we van het bestemmingsplan zijn afgeweken, waardoor mensen geen maatregelen meer konden nemen. Daar is deze compensatie voor.’

Vriendelijk gebaar

Kees Frenay is voorzitter van Bewonersorganisatie Zeeheldenbuurt en hij noemt het bedrag ‘een vriendelijk gebaar’, maar toch zit het hem niet helemaal lekker. ‘We zijn blij dat we hiermee wat leuke dingen kunnen doen voor de bewoners, maar we zijn wel een beetje verbaasd dat de gemeente na langdurig overleg met omwonenden normen stelt en die bij de eerste de beste gelegenheid weer loslaat.’
In de brief aan de buurtverenigingen schrijft de gemeente dat de ontheffing op een laat moment is verleend en bewoners daardoor meer hinder hebben ondervonden. ‘Dat vinden ze erg spijtig, maar dat zijn voor mij krokodillentranen. Wij zijn echt niet per se tegen dit soort feestjes, maar het blijft vreemd dat een norm wordt vastgesteld en meteen weer wordt losgelaten.’

Iets leuks mee doen

Het geld nemen ze als vereniging desondanks dankbaar in ontvangst, zegt Frenay. ‘We gaan hier wel iets leuks van doen. We waren van plan om in het voorjaar een cultuurfestivalletje te doen bij creatieve buurtbewoners. Daar kunnen we nu iets meer mee uitpakken.’