Ook Groningen gevraagd om extra opvangplekken voor asielzoekers, maar provincie wacht nog even af

Nieuwe asielzoekers bij het azc in Ter Apel
Nieuwe asielzoekers bij het azc in Ter Apel © ANP
Alle provincies hebben vrijdag van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) de vraag gekregen of ze extra plekken voor het opvangen van asielzoekers willen realiseren. In Groningen gaat het om 450 plekken.
De oproep is opvallend, omdat Groningen een bestuursakkoord met het ministerie heeft waarin afspraken staan over de asielopvang. 'We hebben goede afspraken en daar houden we ons aan', zegt woordvoerder Hans Coenraads van de Veiligheidsregio. 'We doen al wat we kunnen.'
Begin dit jaar hebben de Groningse gemeenten een tweejarig bestuursakkoord gesloten met het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daarin is afgesproken dat Groningen maximaal tienduizend asielzoekers opvangt. Dat aantal is bereikt.

8400 plekken nodig

Vandaag deed de staatssecretaris een oproep aan alle provincies om voor het eind van het jaar 8400 opvangplekken voor asielzoekers te realiseren. Vooral op Noord-Brabant, Noord en Zuid-Holland wordt een stevig beroep gedaan: deze drie provincies zouden volgens het Rijk 1500 plekken moeten leveren. De overige provincies, waaronder Groningen, 450 plaatsen.
Het gaat om reguliere opvangplekken, noodopvangplekken, plekken voor ongeregistreerde asielzoekers en voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Van der Burg beschrijft dat vooral bij die laatste groep 'de nood hoog' is.

Begrip

Hij doet een beroep op alle provincies, omdat hij denkt dat het niet realistisch is dat de drie meest achterlopende provincies op korte termijn voor genoeg opvangplekken kunnen zorgen. Daarom vraagt hij om begrip van de provincies die al genoeg plekken gerealiseerd hebben.