Provincie: vijf ton voor Groninger Museum onder voorbehoud

GRONINGEN - De provincie Groningen steekt een half miljoen in het Groninger Museum onder voorwaarde dat de organisatie van het museum op de schop gaat.
Dat zegt gedeputeerde Piet de Vey Mestdagh in een reactie op het rapport van kunsthistoricus Van Os. Maar daarmee is de koele verstandhouding tussen stad en provincie nog niet verbeterd. Het provinciebestuur vindt de financiële injectie van zo'n twee miljoen euro die de stad wil geven, onvoldoende. Volgens de provincie maakt de gemeente Groningen zich er te gemakkelijk van af.
Gedeputeerde Staten zijn van mening dat het stadsbestuur van Groningen meer schulden van het museum had moeten afboeken. De stad heeft nu 1,9 miljoen euro in het museum gestoken, maar de provincie vindt dat het stadsbestuur een bedrag van 2,5 miljoen euro aan schulden had moeten kwijtschelden. Daarnaast had het stadsbestuur -volgens de provincie- één miljoen euro beschikbaar moeten stellen als buffer voor eventuele financiële tegenvallers.
Volgens De Vey Mestdagh heeft het museum nu nog steeds schulden. De stad had volgens hem meer in het belang van het museum moeten handelen, en minder in het belang de gemeente als schuldeiser. Er hoeft nu maar even iets tegen te zitten om het Groninger Museum weer in problemen te brengen, zegt hij.