Zaak belaging Bellinga geseponeerd

GRONINGEN - De aangifte wegens bedreiging van scheidsrechter Bellinga uit Groningen tegen drie supporters is geseponeerd. Dat meldde het Openbaar Ministerie donderdag aan het eind van de middag.
Bellinga was boos dat supporters van SV Spakenburg die hem vorig jaar belaagden, na een door hem gefloten wedstrijd, er met een boete van afkwamen. Maar nu blijkt het drietal die boete te hebben gekregen voor de vernieling van een lantaarnpaal in de tuin van Bellinga. Het OM kan namelijk niets doen met de aangifte van bedreiging vertelde woordvoerster Kirsten Smit.
Om de daders te vervolgen moet er meer bewijs zijn van de bedreigingen. Daarnaast moet de belaging zich gedurende een langere periode afspelen en ook nog eens met een bepaalde frequentie. Kort gezegd: de belaging van Vellinga is voor het OM niet 'zwaar' genoeg om juridische stappen te kunnen ondernemen.
PvdA kamerlid Tjeerd van Dekken is verbijsterd dat het blijkbaar zo moeilijk is om dit soort intimidatie te vervolgen. Op die manier komen belagers er volgens hem wel heel gemakkelijk mee weg. Van Dekken vindt dat het OM hier best een zaak van had kunnen maken
De zaak Bellinga is verre van uniek. Eerder vorig jaar werd scheidsrechter Johan Wildeboer uit Uithuizermeeden tijdens een jeugdwedstrijd op het veld belaagd door spelers. Ook die kregen van de KNVB een lichte schorsing, omdat er geen bewijs was dat ze hem hadden geslagen. En recentelijk heeft ook Wildeboer van het OM te horen gekregen dat de zaak is geseponeerd.