Verwilderde katten Schier mogen blijven leven

SCHIERMONNIKOOG - Op Schiermonnikoog lopen naar schatting vijftig verwilderde katten rond, zo blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Natuurmonumenten heeft besloten de katten niet af te schieten.
Cameravallen

De verwilderde katten, nakomelingen van de huiskatten uit het dorp, voeden zich onder meer met veldmuizen, vogels, hazen en konijnen. De kattenpopulatie is ongeveer net zo groot als vijfentwintig jaar geleden, ondanks dat de jacht op de verwilderde katten ondertussen is gestaakt.
Voor het onderzoek werden afgelopen zomer aan de oost- en westkant van het eiland zogeheten cameravallen neergezet. De camera's in de vallen maakten foto’s van passerende dieren. Zo kon iedere kat individueel worden vastgelegd. Daarnaast kon het totale aantal wilde katten worden berekend.

Analyse

Studenten analyseerden 180 kattenkeutels om erachter te komen wat de dieren zoal eten.
Uit deze analyse blijkt dat bijna 60% van de maaltijden van de katten uit veldmuizen bestaat. Verder vonden de onderzoekers in de uitwerpselen van de katten resten van ratten, hazen, konijnen en vogels.

Jacht

Natuurmonumenten is niet blij met de verwilderde katten op Schiermonnikoog, maar zegt niet op de dieren te zullen gaan jagen. De verstoring die dat oplevert weegt niet op tegen de overlast. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat de natuur niet écht te lijden heeft onder de aanwezigheid van de verwilderde katten.
Naast de verwilderde katten zijn ook de huiskatten uit het dorp niet vies van een hapje uit de vrije natuur. Naast hun hapklare brokjes gaan zij zich ook wel eens te buiten aan vogels, muizen en konijnen. Meest populaire snack onder de huiskatten is de spitsmuis, zo blijkt uit een enquête die studenten hielden onder kattenbezitters op het Waddeneiland.