Instellingen

Groninger bibliotheken doen het goed

De bibliotheek in Warffum
© Jos Komen

GRONINGEN - Ondanks forse bezuinigingen hebben de Groninger bibliotheken een goed jaar achter de rug. Het aantal bezoekers nam, ten opzichte van 2009 en 2010 zelfs toe.

Internet


Ook het aantal mensen dat een lidmaatschap heeft is toegenomen. Een woordvoerder van Biblionet, de overkoepelende organisatie van de bibliotheken, zegt dat mede de 'gemaksdiensten' die mensen via internet kunnen gebruiken daar de oorzaak van zijn. Vooral het thuis achter de computer kunnen reserveren van boeken is erg populair.

Reorganisatie

Daarnaast blijkt dat het samenvoegen van een aantal kleine bibliotheken tot één grote vestiging tot meer bezoekers leidt. Blijkbaar vinden de lezers het geen probleem om verder te moeten reizen voor hun biebboeken. Uit cijfers blijkt dat nu meer mensen de grote vestiging bezoeken. Deze heeft een uitgebreide collectie, geschoold personeel en ruimere openingstijden dan de kleine provinciale bibliotheekjes voorheen hadden.

Vanwege de bezuinigingen zag Biblionet zich de afgelopen jaren genoodzaakt kleine plattelandsbibliotheekjes te sluiten. De keuze voor kwaliteit ten opzichte van kwantiteit als het gaat om de Groninger bibliotheken heeft dus, voor zover nu kan worden gezien, gunstig uitgepakt.