Eemsmond wil cyberpesten aanpakken

GRONINGEN - Uit een enquête onder jongeren blijkt dat ruim negen procent van die groep in de gemeente Eemsmond te maken heeft met zogeheten cyberpesten. Cyberpesten is pesten via internet en sociale media als Facebook, Twitter, Hyves en YouTube.
Internet is zowel bij jongeren als bij volwassenen een van de normaalste zaken van de wereld geworden. Kinderen in Europa beginnen over het algemeen op zevenjarige leeftijd gebruik te maken van het internet.

Social Media

Internet is een onuitputtelijke bron van vermaak en informatie maar het kan helaas ook gebruikt worden om te pesten. Pestkoppen hebben met de komst van internet en de sociale media een nieuwe manier gevonden om zich uit te leven. Ze sturen naargeestige anonieme mailtjes, of stelen iemands schuilnaam om die te misbruiken in een chatroom.
Jongeren publiceren hun persoonlijke gegevens vaak open en bloot op blogpagina's en social media sites als Facebook, Hyves en Twitter. Daarnaast maken ze MSN-profielen aan om met elkaar te kunnen chatten. Vaak wordt echter vergeten echter dat al die informatie ook misbruikt kan worden.

Mobiele telefoon

Met de mobieltjes die veel kinderen tegenwoordig hebben kunnen eenvoudig en vaak ongemerkt foto's en filmpjes van 'pestslachtoffers' worden gemaakt. Deze foto's kunnen persoonlijk en soms gênant zijn. Door ze op internet te plaatsen, kunnen veel mensen de foto's bekijken, waardoor het slachtoffer van de pesterij zich bijna niet meer in het openbaar durft te vertonen.
De gemeente Eemsmond wil op basis van de resultaten van de enquête ouders beter informeren over wat er zich allemaal afspeelt op internet, en met welke vormen van cyberpesten kinderen te maken kunnen krijgen.