Europees Parlement wil strengere regels voor scheepvaart: 'Elke container een GPS-tracker'

Omgevallen containers aan boord van de MSC Zoe
Omgevallen containers aan boord van de MSC Zoe © EPA/ANP
Strengere controles in de havens en scherpere Europese regels moeten het vrachtverkeer over zee veiliger maken. Dat wil de transportcommissie in het Europees Parlement.
Uit naam van dat parlement gaat de Nederlandse Europarlementariër Vera Tax van de Partij van de Arbeid de komende maanden over twee nieuwe Europese scheepvaartwetten onderhandelen met de Europese Commissie en de 27 lidstaten. Tax werd maandag door de transportcommissie aangewezen als rapporteur. Dat meldt Omrop Fryslân.
Tax stelde maandag in de transportcommissie voor om alle zeecontainers voortaan verplicht te voorzien van een GPS-tracker, zodat je ze weer kunt vinden als een container bij stormweer of een ongeluk overboord slaat.

'Elke container terugvinden'

Bij de milieuramp met de MSC Zoe, in de nacht van 1 op 2 januari 2019, belandde meer dan een miljoen kilo afval in de Wadden- en Noordzee. 'Wat toen gebeurde is natuurlijk afschuwelijk. Ik wil daarom daarom dat elke zeecontainer een GPS-tracker heeft, zodat je elke container die van boord slaat kunt terugvinden.'
Een containerschip onder Panamese vlag dat een Europese haven wil aandoen, zal straks ook de nieuwe Europese regels moeten volgen, zo is het voorstel. Tax wil proberen om het nog voor de Europese verkiezingen van juni 2024 met de lidstaten en de Europese commissie eens te worden over de nieuwe scheepvaartregels.
De berging van overboord geslagen containers van de MSC Zoe
De berging van overboord geslagen containers van de MSC Zoe © Jos Schuurman/FPS

Slimmere controles

Tax pleit ook voor slimmere controles, bij voorkeur digitaal. Het is nu nog voldoende als een vrachtschip de informatie over lading en schip op papier in orde heeft. Het digitaal aanleveren van informatie is nog niet verplicht. Tax wil dat zo snel mogelijk veranderen. 'Als de gegevens digitaal op orde zijn kun je bij een calamiteit veel sneller adequaat reageren.'
Ook voor de betrokken rederij kan het digitaal aanleveren van informatie voordelig zijn. Schepen die de informatie goed op orde hebben, kunnen dan sneller worden afgehandeld. Bij schepen die het niet op orde hebben, zal dat langer duren. 'Het digitaal aanleveren van informatie is nu nog vrijwillig. Laten we dat verplicht maken', zegt Tax.
De auto's zijn van boord gehaald
De auto's zijn van boord gehaald © Pronews
Ook lidstaat Nederland wil graag een veiligere scheepvaart, zeker na de grote brand op autovrachtschip Fremantle Highway bij Ameland, de afgelopen zomer. De Noord- en Waddenzee ontsnapten toen maar net aan een nieuwe milieuramp. Het uitgebrande schip werd aanvankelijk naar de Eemshaven gesleept, maar ligt intussen in Rotterdam.

Elektrische auto's

Tax pleit voor duidelijke normen voor het veilig vervoeren van elektrische auto's. Op de Fremantle Highway stonden zo'n vijfhonderd elektrische wagens. 'De opkomst van een nieuwe techniek als de elektrische auto laat zien dat er normen moeten komen voor het veilig vervoeren van dat type auto. Ik heb begrepen dat de International Maritime Organisation hier aan werkt.'
Mensen zwaaien de Fremantle Highway uit
Mensen zwaaien de Fremantle Highway uit © Jan Been/RTV Noord

Menselijke fouten

Volgens de analyse van de Europese Commissie wordt zo'n tachtig procent van de ongelukken op zee veroorzaakt door een menselijke fout. Maar ook hier kan het naleven van regels de kans op fouten kleiner maken, denkt Tax. 'Mensen zijn lang aan boord en werken lange dagen. Het is belangrijk dat mensen goed uitgerust aan het werk gaan. Ook daarop moet goed gecontroleerd worden.'
Tax is van mening dat de European Maritime Safety Agency hier meer aandacht aan moet besteden. Ook in de opleiding van de inspecteurs zou hier meer oog voor moeten zijn.