Instellingen

Vlagtwedde spreekt zich uit over megastal

© Bas Boerman / Flickr

VLAGTWEDDE - Dinsdagavond spreekt de gemeenteraad van Vlagtwedde zich uit over de komst van een mega-melkveehouderij naar Bourtange.

Veehouder Buijs uit Brabant wil daar 1000 melkkoeien en 800 stuks jongvee gaan houden. Het ziet er naar uit dat een meerderheid van de gemeenteraad de komst van Buijs wel ziet zitten. Om alvast een indruk te krijgen van zo'n megaboerderij ging verslaggever Steven Radersma naar de grootste melkveehouderij van ons land in het Limburgse Vredepeel.

Het Limburgse bedrijf telt maar liefst 1200 melkkoeien. Ze staan zij aan zij in vier grote lange stallen die keurig parallel in het landschap staan. De koeien gaan drie keer per dag, om de acht uur, door een zogeheten melkcarrousel. In het bedrijf werken tien mensen.

Het melkveebedrijf produceert per jaar ongeveer 13 miljoen pakken melk. De eigenaar heeft voor een dergelijk groot bedrijf gekozen omdat er efficiënter en milieuvriendelijker gewerkt kan worden. En er wordt meer verdiend per koe.

Als er groen licht komt voor de stal in Vlagtwedde begint Buijs met het aanvragen van de benodigde vergunningen. Tegen die vergunningen kunnen tegenstanders bezwaar maken. Het is dan ook niet te zeggen hoe lang de hele procedure gaat duren.