LTO Noord wil culinaire oplossing ganzenoverlast

GRONINGEN - Landbouworganisatie LTO Noord wil de ganzenplaag graag 'culinair' oplossen.
Schade

Veel boeren ondervinden schade door grote groepen ganzen die hun landerijen kaalplukken. De dieren eten gras en gewassen op en hun uitwerpselen zijn slecht voor de landbouwgrond. De ganzen mogen daarom worden afgeschoten. Een groot deel van de afgeschoten vogels verdwijnt in de afvalcontainer. Hilbrand Sinnema van LTO Noord vindt dat zonde, volgens hem is het duurzamer het ganzenvlees culinair te verwerken.

Ganzenpagina

De Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu, die probeert duurzame land- en tuinbouw te stimuleren en daarnaast de relatie tussen landbouw en samenleving wil verbeteren, heeft een speciale Ganzenpagina gemaakt. Op die pagina geeft de stichting onder meer tips hoe het wilde ganzenvlees bij een breed publiek onder de aandacht kan worden gebracht.

Recepten

Daarnaast staan er op de Ganzenpagina een aantal receptenboekjes die gratis gedownload kunnen worden. In de receptenboekjes staat uitgebreid vermeld hoe een gans te bereiden en waar je op moet letten als je gans gaat eten. Zo is bijvoorbeeld de bereidingstijd afhankelijk van de grootte en de leeftijd van de gans. Het vlees van jonge ganzen is, net als bij ander gevogelte, malser dan van oudere ganzen.