Zomertijd is slecht voor de gezondheid

GRONINGEN - Nog een maandje en dan is het weer zover: de zomertijd gaat in. Veel mensen verheugen zich al op de langere avonden, maar die zomertijd is helemaal niet gezond, zo blijkt uit onderzoek van de Groningse chronobiologe Martha Merrow.
Volgens Merrow is zomertijd is ongeveer een van dwaaste dingen die we kunnen doen. Ze doet die uitspraak in een aflevering over de biologische klok die het wetenschapsprogramma Labyrint woensdagavond uitzendt. Door de gevolgen van de zomertijd lijdt tachtig procent van de mensen aan een soort sociale jetlag volgens de chronobiologe.
De biologische klok, een gebiedje niet groter dan een speldenknop, speelt een onmisbare rol in ons lichaam. Het bepaalt niet alleen ons slaap- en waakritme, maar regelt bijna alle processen in ons lichaam, zoals de spijsvertering, de bloeddruk of de werking van de nieren.
Nog afgezien van de schade die de zomertijd aanricht, houden we zelf veel te weinig rekening met onze inwendige klok. We geven meer gehoor aan de sociale klok van afspraken en werk dan aan ons biologische ritme. Merrow onderzoekt al jaren de gevolgen hiervan en ontdekte een duidelijk verband met obesitas ( overgewicht). In het de aflevering van Labyrinth wordt ook bekeken wat de invloed van ploegendiensten is op de inwendige klok.
De uitzending van Labyrinth is woensdagavond op Nederland 2 te zien, om 20.50