Vechtsportlegende Henk Meijer wil niet gevloerd worden door MS

Taekwondotrainer Henk Meijer uit Groningen
Taekwondotrainer Henk Meijer uit Groningen © Remco in 't Hof/RTV Noord
Met een crowdfundactie en een benefietavond hopen Aileen en Desi, dochters van vechtsportlegende Henk Meijer uit Stad, het benodigde geld bij elkaar te krijgen voor een stamceloperatie voor hun vader in Mexico. Het is zijn laatste strohalm om niet in een rolstoel terecht te komen als gevolg van de ziekte MS.
Hij is onder de indruk van de inzamelingsactie en raakt ontroerd van de vele honderden hartverwarmende reacties uit de vechtsportwereld. 'Uit binnen- en buitenland wensen ze mij succes en steunen ze mij', zegt Meijer, voormalig wereldkampioen, oud-bondscoach en nog altijd een levende vechtsportlegende uit Groningen.
Vechtsportlegende Henk Meijer wil niet gevloerd worden door MS

Mexico

Zes jaar geleden werd hij gediagnosticeerd met de ongeneeslijke hersenaandoening multiple sclerose. 'Een grote klap was dat. Waarom ik, dacht ik. Ik kan er geen enkele verklaring voor vinden', zegt Meijer. Hij lijdt aan een progressieve vorm van MS, zo vertelt hij. 'Afgelopen jaar heb ik een enorme terugslag gehad. Zo erg is het nog niet geweest. Als dat zo doorgaat, zit ik over één of twee jaar in een rolstoel.'
De taekwondo-trainer wil nog zo lang mogelijk zijn geliefde sport blijven beoefenen in zijn sportschool aan de Oliemuldersweg in Groningen. Meijer ziet in een stamceloperatie in Mexico-Stad als dé oplossing om zijn leven nog wat te veraangenamen of in ieder geval de slopende ziekte zo weinig mogelijk kans te geven. 'Het is een soort reset van de stamcellen. Ik heb hoop dat de ziekte zich dan niet meer verder uitbreidt', zegt de taekwondoka.

Winschoten

Henk Meijer werd 64 jaar geleden geboren in Winschoten. Als groenteboer wist hij het te schoppen tot wereldkampioen in 1985 in Zuid-Korea, de bakermat van de taekwondosport. Daarnaast is hij ook opgenomen in de taekwondo-Hall of Fame in Las Vegas. Het zijn twee hoogtepunten uit een imposante vechtersloopbaan.
'Taekwondo heeft mij veel gegeven. Ik heb er de wereld door gezien en het helpt mij nu ook om deze tegenslag een plaats te geven. Want ook in taekwondo maak je veel tegenslag mee, je leert daarmee omgaan. En van die mindset heb ik nu profijt.'

Benefietavond

Inmiddels is al meer dan de helft van de benodigde 75.000 euro bij elkaar gebracht. Komend weekend wordt er in café De Klikspaan in Stad een benefietavond gehouden voor de voormalige vechtsporter. Op zondag 15 oktober vindt er een sponsorloop plaats in het Pioenpark in Stad.