Instellingen

Uur van de waarheid voor Aldel

© FPS / Jos Schuurman

DELFZIJL - Dinsdagavond is voor aluminiumproducent Aldel in Delfzijl het uur van de waarheid. Het bedrijf, waar ruim 300 mensen hun brood verdienen, heeft een financiële injectie nodig om te kunnen overleven. Dinsdagavond moet duidelijk worden of dat geld er komt.

De aluminiumsmelter is extreem afhankelijk van betaalbare energie. In 1996 kon er een tienjarig energiecontract worden afgesloten. Desalniettemin werd het bedrijf een paar jaar later in de etalage gezet. kopers voor het bedrijf dienen zich echter niet aan.

Aldel weet te overleven door flink te besparen. Ook op personeel: eind 2005 wordt 1 op de 10 werknemers ontslagen. Personeel van Aldel en andere energie-intensieve bedrijven schreeuwen in Den Haag om aandacht, maar meer dan medeleven zit er niet in.Moederbedrijf Corus steekt nog dertig miljoen in Aldel waarmee het voortbestaan even is veiliggesteld.

Eind 2007 komt er onverwacht toch een nieuw energiecontract. Ruim een jaar later wordt Aldel dan toch verkocht, aan de Amerikaanse investeerder Klesh. tijdens de crisis van 2009 sluit een complete productiehal en 175 mensen verliezen hun baan.