Westerwolde dreigt met rechter als Van der Burg niet binnen een week met oplossing komt voor Ter Apel

Staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel en Migratie
Staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel en Migratie © ANP/Sandra Uittenbogaart
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) heeft van het gemeentebestuur van Westerwolde een week de tijd gekregen om met een oplossing te komen voor de aanpak van overlast door asielzoekers rondom het aanmeldcentrum. Mocht de bewindsman niet binnen die tijd met maatregelen komen, dan overweegt de gemeenteraad gerechtelijke stappen. Mogelijk wordt dan aan de rechter gevraagd om een aantal opvangplekken in Ter Apel te schrappen.
Van der Burg was donderdagmorgen in Ter Apel om met het gemeentebestuur van Westerwolde te praten over de problemen. 'Ons vertrouwen dat de staatssecretaris nu zijn beloftes wel nakomt is niet erg groot, maar we willen hem nog wel een laatste kans geven', zegt GroenLinks-fractievoorzitter Eize Hoomoedt namens alle partijen. 'Wij tolereren geen verder uitstel van de beloofde maatregelen,' licht hij toe.
Hij wijst daarbij op eerdere beloften die niet na zijn gekomen. Het gaat daarbij om de opvang van meer kansarme asielzoekers in een zogenoemde procesbeschikbaarheidslocatie (pbl). Dat moet ervoor zorgen dat deze veiligelanders niet meer op straat rondzwerven en voor overlast zorgen. Die locatie is eind juli geopend, maar het aantal plekken is met dertig veel lager dan was toegezegd.
Verslaggever Goos de Boer over het bezoek van Staatssecretaris Eric van der Burg aan Ter Apel
De staatssecretaris zegt na afloop van het gesprek dat hij zijn uiterste best zal doen om er op korte termijn twintig plekken bij te krijgen. 'Ik begrijp heel goed dat de gemeenteraad van Westerwolde boos is. Ik snap ook heel goed dat hun geduld op is. Toch moet ik eerst nog wat zaken op een rijtje zetten. Ik heb toegezegd dat ik dan over een week hierop terugkom.'
We moeten het nu oplossen, ik heb geen keuze
Eric van der Burg - Staatssecretaris van Asielzaken

Met de vuist op tafel

Naast het gemeentebestuur van Ter Apel schoof ook het college van B en W Emmen aan. In Nieuw-Weerdinge in die gemeente zorgen veiligelanders ook voor overlast. 'We hebben met de vuist op tafel geslagen. Er moet nu echt iets gebeuren', zei burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen na het gesprek.
Zijn collega-burgemeester Jaap Velema van Westerwolde is gematigder in zijn reactie dan zijn eigen gemeenteraad. Hij zegt er vertrouwen in te hebben dat de staatssecretaris op korte termijn met een oplossing komt.
Er is ook uitvoerig gesproken over het incident van vorige week, waarbij een op diefstal betrapte asielzoeker werd achtervolgd door tientallen mensen na een oproep van de Burgerwacht. De asielzoeker verstopte zich in een maïsveld. 'Wij begrijpen die angst van de bevolking heel goed', zegt burgemeester Van Oosterhout van Emmen. 'Mensen staan op scherp. Dit kan ook een keer helemaal misgaan, maar dat willen we allen toch niet.’
Van der Burg zegt heel goed in de gaten te hebben dat het geduld op is. 'Ik snap die actie wel, maar we moeten niet voor eigen rechter gaan spelen.'

Afspraak

Afgesproken is dat de staatssecretaris binnen een week met een concreet voorstel komt. Daarin moet hij uiteen zetten op welke wijze hij zijn eerdere belofte om het probleem van de veiligelanders nu wél gaat aanpakken. 'We moeten het nu oplossen. Ik heb geen keuze,' zegt de staatssecretaris.