Hanzehogeschool zakt naar plek 8 in Keuzegids hbo, 14 topopleidingen

Een afdeling van de Hanzehogeschool op de Zernike Campus
Een afdeling van de Hanzehogeschool op de Zernike Campus © RTV Noord
De Hanzehogeschool in Stad staat op plek acht in de Keuzegids hbo 2024, die donderdag is uitgekomen. Vorig jaar was dat plek zeven. De school krijgt twaalf keer het predicaat topopleiding.
De beste grote hogescholen van Nederland zijn Avans Hogeschool (in Brabant), Christelijke Hogeschool Windesheim (in Zwolle en Almere) en Zuyd Hogeschool (in Limburg).

Twaalf Groningse topopleidingen

Er zijn acht bachelorstudies van de Hanzehogeschool in Groningen gemarkeerd als topopleiding (meer dan 75 van de 100 punten behaald): Docent BKV (Beeldende Kunst en Vormgeving), Docent Muziek, Dans (ook in Amsterdam), Docent Dans (ook in Amsterdam), Verpleegkunde, Fysiotherapie, Mondzorgkunde en Chemische Technologie.
De school staat op plek negen van associate degrees, dat zijn tweejarige opleidingen die tussen het hbo en mbo in vallen. Daarvan zijn vier aangemerkt als topopleiding: Dans, Human Resource Management (HRM), Sociaal Werk in de Zorg en Management in de Zorg.

Zes keer de beste opleiding

Vijf opleidingen van de Hanzehogeschool zijn uit de bus gekomen als beste van Nederland: Docent Dans, Finance, Tax and Advice, Toegepaste Psychologie, Medische Beeldvormende en Radiotherapeutische technieken en Chemische technologie.
Er is één associate degree de beste: Human Resource Management (HRM).

Te weinig tevreden studenten

Vorig jaar eindigde de Hanzehogeschool op de zevende plek. 'Bij een deel van onze opleidingen is de studenttevredenheid gedaald of ligt deze onder het landelijk gemiddelde', aldus Dick Pouwels, voorzitter van het College van Bestuur.
'Dit vraagt om concrete verbetering bij de betreffende opleidingen. Daar gaan we met elkaar de schouders onder zetten. Juist omdat we als Hanzehogeschool de tevredenheid van onze studenten ontzettend belangrijk vinden.'

Nog twee hogescholen

In de Keuzegids worden twee andere hogescholen in Groningen bekroond met een topopleiding. Op Hogeschool Tio is dat Hotel- en Eventmanagement, en bij InHolland geldt dat voor Verloskunde. Beide opleidingen staan op de tweede plek in de landelijke lijst.